Шест български отбора атакуват Европа, Левски се завръща на международната сцена

n-339170

Шест български отбора атакуват европейските турнири през новия сезон 2021/2022. Някои от тях отбелязват крачка нагоре с историческо участие в Шампионската лига, други се завръщат на международната сцена, а трети дебютират на нея.

Именно от първите е шампионът в Суперлигата Хебър (Пазарджик), който за първи път ще играе в най-престижния турнир и ще преследва нови и нови успехи. „Тигрите“ направиха страхотен сезон, с което представяне заслужиха участието си сред най-добрите европейски тимове. Под ръководството на новия си треньор Камило Плачи хебърци стартират от предварителния етап на състезанието.

През 2020/2021 Хебър стигна до 1/8-финал във втория по сила турнир, където се бори мъжки със Зенит (Санкт Петербург). В 1/16-финалите воденият тогава от Атанас Петров отбор бе безапелационен срещу Ержени (Шиякут).

Вицешампионът Нефтохимик 2010 (Бургас) ще играе във втория най-престижен турнир – Купата на ЦЕВ. Миналата година бургазлии трябваше да стартират в Купата на ЦЕВ срещу сръбския Млади Радник (Пожаревац) на 1/16-финалите, но коронавирусът доведе до отменяне на срещите и отпадане от надпреварата. Припомняме ви, че 10 от състезателите на тима бяха положителни за COVID-19, а възстановяването бе дълго.

„Сините“ последно участваха в европейска надпревара през сезон 2018/2019, когато се изправиха срещу финландския Перунган Поят Рованиеми и отстъпиха в 1/16-финалите на надпреварата. През 2017/2018 левскарите отново участваха в Купата на претедентите, но отстъпиха на нидерландския Орион (Дьотинхем) във втория 1/16-финал и „златен“ гейм.

Марек пък отбеляза успешно завръщане в Европа миналия сезон, надделявайки над австрийския УВЦ Веберцайле (Рийд-им-Инкрайс). На 1/8-финалите родният тим игра срещу румънския Динамо (Букурещ), но отстъпи с 0:3 гейма. Форматът бе по-различен, като заради пандемията 1/8-финалите, както и 1/4-финалите впоследствие, се играха в италианския град Милано.

България ще има представители в третия по сила турнир при мъжете – Купата на претендентите, и то цели двама. За единия от тях – Левски София, това ще е завръщане на европейските терени, за другия – Марек Юнион-Ивкони – поредно участие.

При жените първенецът Марица (Пловдив) за поредна година ще играе директно в групите на най-престижния евротурнир – Шампионската лига. През миналия сезон българските шампионки поеха домакинството и организацията на първия турнир от Група С, посрещайки турския Вакъфбанк (Истанбул), полския ЛКС Комерскон (Лодз) и френския АСПТТ Мюлуз (Мюлуз) в зала „Колодрума“. „Жълто-сините“ се представиха достойно срещу всичките си съперници и два пъти взеха гейм на шампионките на южната ни съседка. Те бяха и единственият отбор, направил това.

Волейболистките на пък дебютират в евронадпреварите, като ще представят България в Купата на претендентите. „Розите“ имат едно участие в международен турнир – от 2016 г., когато спечелват среброто на Балканската купа, записвайки един от най-големите успехи в своята история.

БГ-ВОЛЕЙБОЛ


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ