Божидар Андреев и Христо Христов са българските щангисти за олимпиадата Токио

Божидар Андреев

Българска федерация по вдигане на тежести определи преди минути двамата ни участници на предстоящите Олимпийски игри. В Токио ще ни представят щангистите Божидар Андреев и Христо Христов.

Решението е на база публикуваните от Международната федерация ранглисти, като са отчетени шансовете ни при очертаващите се съперници в отделните категории, моментна форма, здравословно състояние и други важни критерии.

Божидар Андреев ще вдига в кат. 73 кг, където в момента е трети в ранглистата, след Жийон Ши (Китай) – трикратен световен първенец и рекордьор и олимпийски шампион от Рио 2016 и Кларънс Къмингс (САЩ) – четири пъти със световно злато при младите и панамерикански шампион. Божидар е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев, състезава се за клуб „Хр. Бъчваров“. Европейски шампион от Батуми 2019 г., а тази пролет на еврошампионата в Москва остана четвърти, след като в шампионския му опит щангата го увлече напред и достигна края на подиума. Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 г. Четири години по-късно завърши със злато на европейското първенство при 23-годишните в Замошч (Полша) и се нареди девети в дебюта си на световно първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан). 2019 г. бе най-успешната за него с европейска титла при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални рекорда при 23-годишните в Букурещ, бронз на световното първенство за мъже с 3 европейски рекорди за мъже в Патая и злато на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп. Миналата пролет грабна златото на преодолимпийския турнир за Световната купа в Малта. Андреев ще вдига на олимпиадата на 28 юли, сряда, от 14.00 ч. българско време.

Христо Христов ще излезе в Токио с националния екип в кат. 109 кг., в която в момента заема 9-о място в олимпийската ранглиста. Той е представител на варненската школа с личен треньор Живко Николов. Все още тийнейджър варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април т.г., където само един кг не му стигна за златото. Той грабна титлата при 20-годищните в Букурещ през 2019-а, същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано бе шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а миналата пролет извоюва златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта. Преди две седмици стана световен шампион за младежи в Ташкент. На олимпиадата Христо ще вдига на олимпиадата на 3 август, вторник, от 14.00 ч. българско време.

„Изборът бе изключително труден, тъй като и четиримата ни щангисти имаха своите аргументи и основания за участие на олимпиадата. България обаче е с право на само двама участника във вдигането на тежести в Токио, а квотите не бяха поименни. В треньорския щаб от дълго време много внимателно анализирахме потенциалните възможности, прогнозираните съперници, здравословното състояние и най-вече шансовете на всеки един от кандидат олимпийците ни. При Стилян Гроздев (осми в ранглистата на кат. 61 кг) контузия в лакътя наскоро допълнително утежни състоянието му. При Юндер Бейтула (11-и в ранглистата) очертаващото се съперничество в категория 81 кг е далеч над резултатите, които имаме като потенциал в момента,“ коментира старши треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992.

Щангите са един от петте български спорта с медали от последните две олимпиади. В Лондон през 2012 г. също бяхме с двама представители и там Милка Манева спечели сребро, а в Рио през 2016 нямахме участие във вдигането на тежести.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ