Илиан Илиев побесня: Не ни искат в първата шестица! Ще накарам феновете да нахлуят

илиан илиев

Черно море е фаворит за седмото място, което дава право на участие в баража за Лигата на конференциите. В интервю за „Петел“ треньорът на „моряците“ Илиан Илиев дава мнение за играта им през пролетта, разкрива какво иска да подобрят и коментира последната им загуба на „Герена“ и последните решения на БФС, които са обект на разпалени коментари.

– Г-н Илиев, как оценявате продукциите на „моряците“ тази пролет?
– Вижте, щом не успяхме да изпълним първата си цел – влизане в първата шестица, значи не сме постигнали желаните резултати. Като цяло игрово достигнахме донякъде нивото си от миналата година, но в завършващата фаза не реализирахме по-голяма част от ситуаците, които създавахме и загубихме важни точки, макар че това беше повече през първия полусезон. Затова сега приоритет ни остана класирането за бараж за Лигата на конференциите.

– Три отбора се борихте за топ 6, не трябваше ли последните им мачове да се играят по едно и също време?
– Ние в последните си мачове, направихме добра серия, достигнахме до топ 6. Но по цял свят всички последни кръгове се играят по едно и също време, необяснимо тук не е така. Когато останахме трите отбора, ние ЦСКА и Берое да се борим за последното място в шестицата, в духа на феърплея мачовете ни трябваше да са по едно и също време, както е във всички нормални страни. Но ние играхме в петък, а последният мач в понеделник. Това не беше нормално. Макар че не трябваше да допускаме, да сме зависими от резултатите на други отбори.

– За пореден сезон налагате кадри на Черно море в мъжете. Как се интегрират младите?
– При нас има доста талантливи деца, постепенно се интегрират и когато са готови с помощта на всички ги пускаме. Който заслужава в момента, получава шансове, другите работят, за да получат. Имаме сплав от нелоши български опитни и млади играчи и няколко добри чужденци. Някои от по-малките ще са основни футболисти другия сезон, но всичко зависи от тях.

– Г-н Илиев, на кого е трън в очите Черно море, че заради странични фактори изгубихте ценни точки?
– Трудно е да се прецени, но със сигурност някои неща, които се случиха през годината показват, че даден отбор не ни иска в първата шестица. Това е отбор, който победихме 2 пъти при последното ни влизане в шестицата. Ние гледаме и анализираме играта си, отчитаме и допуснатите грешки. Но, доста точки ни бяха отнети заради странни съдийски отсъждания. Ако не беше така, щяхме да сме в първата шестица.

– Очевидно е, че ситуацията за гола, с който изгубихте от Левски, не бе коректна. Реагирахте с жалба срещу съдията, смятате ли, че това ще промени нещо?
– Мисля. че съдията Гидженов (сигурен, че съд.наблюдател Ичко Лозев го е оценил високо за свършената работа) няма нивото да свири мач с такъв залог. За страничния Станислав Станев от София, който не видя 2 футболисти на Левски в засада също. Ние бяхме по-добри през първото полувреме, и трябваше да си решим тогава нещата, през второто Левски се представиха с една идея по-добре. Тогава съдията разреши да се премине границата на добрия тон, на агресията. Домакините оспорваха всяко негово решение и му искаха обяснение. Изнерви се мача. Той се поддаде на натиска при много решения, а при втория гол двамата съдии повлияха и върху крайния резултат. Като цяло третият отбор – съдийският, не беше на нивото на мача, далеч беше от залога на мача. Има и друго. Защо, след като се обезмислиха мачовете в топ 6, не въведоха ВАР за мачовете на отборите, които се борят за бараж в Европа? Ако имаше ВАР, голът на Левски щеше да бъде отменен. Макар че и без ВАР се вижда, че няма фаул на Станчев срещу Цонев, има фаул срещу Попов на Бари и двама човека са в засада при изпълнението на фаула. Учудващо е, че инак компетентен във всичко коментатор Мутафчиев беше толкова развълнуван и щастлив от втория гол на Левски, че учудващо не забеляза нищо нередно. А и нито една медия след мача не го каза, ако ние бяхме победили по подобен начин си представям каква истерия щеше да настъпи на всички нива.

– Защо Черно море не можа да реши по-рано мача със „сините“, когато имаше игрово предимство?
– Така е, не успяхме при доста добри ситуации да развием атаките си, върху което трябва да работим.

– Изненадан ли сте, че Левски не бе наказан заради нахлуването на публиката му на терена след двубоя?
– Учуден съм, че няма реакция от ДК. Но ще отговоря без ирония. Аз се радвам, когато феновете се радват на победите заедно с футболистите. Във всички страни го показват, но е от трибуните. Да нахлуят феновете на терена след последния съдийски сигнал, когато не си спечелил купа например, се случва за първи път при нас. Дай боже, да спечелим следващия си мач у дома, и аз ще искам и нашите фенове да влязат на терена. Дори аз лично ще им отворя вратата.

– Само за една седмица ще изминете повече от 3000 км, за да играете три мача на чужд терен. Доколко ще Ви се отрази срещу Ботев и Царско село кошмарното пътуване?
– Това пътуване започна още в сряда преди Левски. Няма как, ние ще ги изиграем тези мачове. Но мисля че хората, които правят програмата, трябва да мислят за здравето на играчите и качеството на футбола. Не бива се позволява това да се случи – даден отбор, в случая нашия, да пътува три пъти за една седмица над 3000 км, като разстоянието в едната посока е 450 км. Това е абсурдно и необмислено решение. Със сигурност е система по която се правят мачовете, но има и човешкия фактор, който да промени програмата на мачовете. Славия също гостува 3 пъти последователно в Монтана, Враца, както и във Велико Търново, но пътят, който ще изминат сумарно не е колкото нашия само при едно от трите ни пътувания. Локацията е трудна явно за някои хора. Н.Караиванов и Диема трябва да са по отговорни, и да не мислят само за комфорта на 2-3 отбора, а да защитават интересите на всички отбори.

– Как трябва да играе Черно море в оставащите три срещи, за да спечели необходимите точки за участие в баража за Европа?
– За мен срещу Ботев и Царско село първите полувремена бяха от най-добрите ни. Жалко, че допуснахме срив в последните 15 минути срещу Царско село и им дадохме криле. Това обаче е нещо, което може да се случи на всеки. Показахме и срещу Левски в София добро лице преди почивката. Трябва ни малко повече самочувствие в завършващата фаза, за да реализираме положенията, които създаваме.

– Имате ли предпочитан съперник за баража за Лигата на конференциите, ако се класирате за него?
– Не сме се класирали още, за да коментирам. Много ще е трудно. Срещу нас Левски показа, че прави сметки да спечели това място. Поне ние и съдиите направихме интересна битката за седмото място. Ако си бяхме взели мача с Царско село, нямаше да е интересно. Ако стане така обаче, че от последната ни среща с Левски зависи кой ще се класира за баража за Европа, Левски да знаят, че ще им бъде много тежко. Нашата публика ще е на трибуните, сблъсъкът е късно в неделя, ще дойдат много хора.

– Как ще коментирате промяната на формата на първенството?
– Доста интересен е този формат. Има за какво да играят отборите, както в първата шестица, така и другите след тях. Хубаво е също, че се връщаме към група с 16 отбора, за да се разшири географията. Но е абсурдно, че чак на 25-и май ще се решава въпросът с изпадащите. Излиза, че чакат да видят кой на кое място ще завърши и след това да се реши дали ще има изпадащи и кой да играе бараж.

– Друго решение на БФС също разбуни духовете. Първо СТК присъди служебна загуба на ЦСКА 1948 заради неявяването му срещу ЦСКА-София, а впоследствие решението бе отменено и двубоят ще се проведе. Вашият коментар?
– Миналата година по това време и ние имахме много болни от коронавирус, но ни предстояха две решителни срещи, от които зависеше кой ще участва в баража за Европа. С 8 юноши бихме Арда, а с още повече „деца“ изгубихме от Ботев (Пд). Мисля, че ако имаш школа, не трябва да се притесняваш да играеш важни мачове със свои юноши. От друга страна обаче има наредба и в БФС са се придържали към нея, когато са променили първото си решение.

– Промениха с една седмица и датата, на която ще завърши първенството – 30 май. Знае се, че новият сезон започва в средата на юли, което означава, че лятната подготовка на отборите ще стартира не по-късно от 10 юни. Не е ли твърде малка тази почивка за футболистите, особено в условията на пандемия?
– Нека сега в БФС да помислят за здравето и възстановяването на футболистите и да насрочат по-късна дата за старта на новото първенство. Защото лятната ваканция трябва да е поне 2-3 седмици, а ако почнем другия сезон около 17-18 юли, излиза, че играчите ще почиват 10 дни. Тези пък, които са ангажирани с националния отбор, трябва веднага да започнат подготовка, като се върнат от лагера.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ