Стилиян Петров разкри жестоки подробности на живота на професионалните футболисти

стилиян петров

Рекордьорът по мачове за националния отбор на България Стилиян Петров даде интервю за авторитетната новинарска телевизия CNN, в което засегна теми като финансовото образование на професионалните футболисти и спортисти. Стенли наблегна и на това колко е трудно преквалифицирането им след приключването на състезателната кариера. Легендарният ни футболист не пропусна да говори и по темата за спечелената битка с левкемията.

„Преди имах съотборници, които ме питаха кога ще ни платят заплатите, а моят въпрос беше: „Печелите страхотни суми всеки месец, всяка седмица … Защо трябва да знаете кога ще ви платят?“ Те казват: „О, всичко, което получавам, просто го оставих. Имам ипотека, плащания, кола, имам приятелка “. И така в края на разговора коментирах: „Какво всъщност оставяш настрана?“

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Петров признава, че собственото му финансово образование идва от съотборници и приятели. Той казва, че има играчи, които въпреки че печелят невероятни суми пари, сега трябва да „отидат и да молят за работа“.

Според Петров, когато е бил играч, финансовите съветници са били „на и извън тренировъчното игрище“.

„Имаше много хора, които обещаваха толкова много, но никога не го изпълняваха. Но когато сте млади и печелите добри пари, понякога е трудно да забележите потенциално лоши инвестиции“, добавя Петров.

В началото на 2012 г., точно когато договаряше новия си договор с Астън Вила, Петров беше диагностициран с левкемия и кариерата му бе неочаквано скъсена, дори прекратена.

„Всичко изчезна“, коментира Петров, говорейки за болестта си.

„Не бях готов, не бях подготвен. Физически, психически е наистина трудно … Нямах време да мисля какво ще бъда следващо. Просто трябваше да се боря за живота си, така че за мен стана още по-трудно. Бях неспособен да се върна на работа, бях негоден да уча … да правя каквито и да било енергични дейности, защото не бях достатъчно годен. Щеше да ми отнеме около шест, седем години, за да съм сигурен, че ще се върна към … този, който исках да бъда и какво исках да постигна.“

Според Стилиян Петров, когато играчите се наслаждават на играта и са в центъра на вниманието, те често пренебрегват признаците, че кариерата им приключва.

„Имаме егото, че сме популярни и всички говорят за нас. Радваме се на голямо внимание, всички ни уважават, заредени сме с адреналин, имаме цел. Дори и тогава има възможности за проучване на това, какво може да прави определен играч след края на кариерата си“, казва Стенли.

„Имаме страхотни универсални умения, които много други индустрии търсят в бивши спортисти, за да бъдат част от тях – лидерство, комуникация, желание, работна етика. Това е нещо, за което много играчи не се сещат“, допълва Петров.

„И тези, които преминават по-добре към втора кариера, са тези, които са се поставили в позиция, в която са готови за това, след като са преминали определени курсове“, анализира бившият български национал.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ