Култов Георги Василев обясни: ЦСКА трябва да бие Левски от счетоводна гледна точка

7 Dni Sport24.04.2021
Георги Василев - Гочето

Бившият треньор на Левски и ЦСКА – Георги Василев – сподели очакванията си за предстоящото дерби между „сините“ и ЦСКА.

„ЦСКА игра с настроение срещу Монтана и постигна лесна победа. Но насреща си имаше противник, който не беше в мача, не беше в час. Гостите действаха с безразличие, без ентусиазъм и желание, бяха като работническа трупа. Успехът ще донесе импулс за армейците преди Мач №1. Сега обаче нещата са малко променени – ЦСКА е в челото, а Левски страда, и то по обясними причини. Ореолът на дерби обаче си остава, защото публиката си е същата. Запалянковците не са се отказали и решението публиката да се върне на трибуните е отлично, защото тя ще придаде истинската атмосфера на двубоя.

Срещу монтанци за червените беше радващо, че и двамата централни защитници, нидерландците Кох и Матей, вкараха голове, а макар и като резерва Кайседо също се отчете с две попадения, което носи оптимизъм преди двубоя на Националния стадион. Еквадорецът показва вече, че е голаджия и че има нюх към попаденията. Греъм Кери се понрави с играта си и направи силно първо полувреме. Ако Енрике бъде възстановен за дербито, това ще е голям плюс за ЦСКА, защото той се събуди в последно време след редица проблеми с контузии – в Разград за купата бе в основата на успеха.

Загубата на червените от Царско село беше доста изненадваща. Явно отборът не беше достатъчно мотивиран, сякаш нагласата не е правилна. В такива срещи се показва, че тимът вече не мисли за първото място. Липсва му конкретна цел, която да го накара да се вложи максимално в битката за първенство. По всичко личи, че в ЦСКА се стягат за финала за купата, затова има приливи и отливи в настроението, нагласата и мотивацията към шампионатните мачове. Всичко вече е свързано с постоянната мисъл, че целта е купата. Засега е видно, че в клуба не правят сметки толкова напред във времето, че при негативен развой на финала и плейофите може да се наложи да играят бараж за евроквота.

Завръщането на Любо Пенев на пейката в предстоящото голямо дерби с Левски ще даде допълнителен стимул на играчите на ЦСКА, те имат достатъчен респект и уважение към него. Тиаго е важна фигура и ако играе в дербито, присъствието му на терена ще окаже влияние. Младият Смоленски също набира опит и самочувствие. Варела засега се откроява с прическата си, но трябва да блесне в сериозен мач както в неделя.

Като треньор съм бил и от двете страни на барикадата във вечното дерби. Независимо от състоянието на единия отбор дразнителят винаги е налице. Проблеми като настоящите в Левски ще отидат на заден план.

Разликата от 19 точки между ЦСКА и Левски е лесно обяснима. Но дербито никога не е било обвързано с временното класиране, а винаги е било мач на доказване кой е по-силен.

От „счетоводна“ гледна точка ЦСКА има повече нужда от трите точки в дербито най-малкото да запази позицията си преди плейофите, а и да не изостава от втория Локо Пд, който има аванс от 5 точки на второто място. Левски ще се бори в горната четворка за седмото място, но пасивът им е сериозен.

Прогноза трудно може да се даде, но ЦСКА има и психологическо, и игрово предимство, а и като класиране. Но във вечното дерби резултатът остава непредвидим“, коментира Гочето пред „Тема спорт“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ