Антов попадна в най-добрия университет за всеки защитник

валентин антов

В последния ден на зимния трансферен прозорец Валентин Антов премина в Болоня. Засега под наем срещу 500 000 евро до края на сезона, а при определени условия „червено-сините“ ще могат да го откупят за 3 млн. евро. Трансфер безспорно изключително престижен за ЦСКА, а също и за българския футбол, тъй като не всеки ден пласираме играчи в първенство от Топ 5 на Европа, пише „Тема: Спорт“.

Преди 2 години по същото време не по-малко изненадващо в Каляри се озова Кирил Десподов. За тогавашния съотборник на Антов Серия А се оказа прекалено високо летва и след наем в Щурм нападателят се завърна у дома, но с екипа на Лудогорец, без да има индикации за завръщане на о-в Сардиния. Вальо със сигурност ще направи всичко по силите си да избегне съдбата на Футболист №1 на България за 2018 г. и в Болоня за него да говорят така, както за пионера ни на Апенините Николай Илиев.

Привличането на 20-годишния бранител бе изненада и в Италия, но има и съвсем обективни предпоставки за него. Индикациите, че Болоня ще търси попълнение в дефанзивен план се забелязаха, когато в началото на януари 7-кратният шампион на Италия се раздели с двама централни защитници – аржентинецът Неуен Пас бе пратен под наем в турския Кайзериспор, същото се случи и с нидерландеца Стефано Денсвил в Брюж.

191-сантиметровият южноамериканец определено може да бъде определен за трансферен провал, след като бе привлечен през 2018-а и досега има едва 11 мача (592 минути) в Серия А. Той бе преотстъпван на Ланус и Лече, а на 27 г. перспективите му на „Ренато Дал“Ара“ не са особено блестящи. Наборът Денсвил (188 см) е с по-големи шансове за втори шанс поне що се отнася до статистиката – от 2019-а юношата на Аякс е записал 31 участия в първенството.

Най-често използваната схема от треньора Синиша Михайлович е 4-2-3-1. С каква конкуренция ще се сблъска Антов, за да спечели доверието на сръбския специалист?

Този сезон непоклатими в центъра на отбраната са 188-сантиметровите Данило и Такехиро Томиясу. 36-годишният бразилец е твърд титуляр във всичките шампионатни мачове, само веднъж е бил сменен. Той е вицекапитан и с огромен опит след 7 сезона с екипа на Удинезе (2011-18). Възрастта му обаче работи в полза на Антов.

22-годишният японец пък дори не е напускал и за минутка терена, а има на сметката си и 2 гола. Томиясу може да бъде ползван и като десен бек.

„Гадзета дело спорт“ определи като удар в зимната селекция на Болоня привличането на французина с малийски корени Адама Сумаоро. 28-годишният централен защитник е под наем от Лил, чийто юноша е и вече записа две участия – дебютира като титуляр до Данило (Томиясу бе на десния бек) срещу Милан (1:2) и влезе като резерва срещу Ювентус (0:2). Сумаоро (187 см) има известен опит в Серия А след 8 мача за Дженоа миналия сезон. Предизвикателството за Антов е да се справи с конкуренцията на това трио.

Вальо може да бъде ползван и като дефанзивен халф, но там задачата му ще е още по-трудна. Синиша залага на двама, като най-често през кампанията играят аржентинецът Николас Домингес (21 г., 16 мача, 1 гол), нидерландецът Джерди Шутен (24 г., 18 мача) и шведът Матиас Сванберг (22 г., 18 мача, 2 гола). На разположение е още капитанът Андреа Поли (31 г., 8 мача, 1 гол). През 2019-а за да укрепи тази зона, бе привлечен опитният Гари Медел (33 г., 8 мача). Чилиецът в момента е контузен, а зад гърба си има престой в Интер (2014-17). Както се казва – жребият е хвърлен, сега всичко е в краката (и главата) на Антов…

„Червено-сините“ все още се намират близо до опасната зона и Михайлович ще сведе до минимум рисковете, докато не изведе кораба в спокойни води. Синиша е наясно с балканската психика и със сигурност е наясно как и кога ще интегрира българина в състава.

В Болоня се намира най-старият действащ университет в света. Началото му е още от XI век. Мотото на учебното заведение е Alma mater studiorum (Подхранваща майка на обучението). 20-годишният Антов може би попадна на идеалното място, защото за един защитник по-добър университет от Серия А едва ли може да се намери.

„Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ