Изненадващо, но факт! Играч на Черно море е най-добрият френски голмайстор в Европа

матиас курьор

С 15 гола от началото на сезона Матиас Курьор е най-добрият френски голмайстор в Европа. Непознатият за широката публика нападател пътешественик играе в България, пише Саид ел Абади в Cnews.fr.

Франция, Испания, Грузия, Казахстан, Корея и сега България. Матиас Курьор има нетипична футборна кариера. Както мнозина други, той не е получил възможността да блесне по френските терени и човекът от Фор дьо Франс трябваше да вземе съдбата си в свои ръце, за да се развива далече от дома. И му се получи.

На 32 години нападателят на „Черно море“ (Варна), където отново играе след успешен престой между 2014 и 2016 г., не спира да намира пътя към мрежите. Миналия уикенд срещу „Славия“ Курьор вкара два гола и отборът му победи 3:2 и се изкачи на пето място в класирането. Тези постижения направиха №19 от „зелено белите“ най-добрия френски голмайстор в Европа. Невероятно, но вярно. Нито Килиан Мбапе, нито Карим Бензема не са направили нещо по-добро. Нещо повече, допреди няколко седмици Матиас Курьор бе №1 на континента, но невероятният Ерниг Холанд от „Борусия“ (Дортмунд) напомни за таланта си.

Младият Матиас Курьор започва с футбола в Сюси ан Бри. Фен е на „Пари Сен Жермен“, но отива в „Хавър“, известен със своята школа (Ласана Диара, Пол Погба, Сулейман Диавара, Стив Манданда, Бенжамен Менди). Остава в клуба 6 години и преминава в „Кретей“, после в „Бове“. След мач за купата на Франция срещу „Марсилия“ привлича вниманието на клубове, сред които и „Нант“ (тогава във втора лига), където отива. За съжаление, непрекъснато е резерва и не играе в нито един мач. Даден е под наем на „Гьоньон“, но разочарованието от престоя в „Нант“ е прекалено голямо и нещата не се получават. След престой на Мартиника решава да събере багажа и да си търси щастието в чужбина. Първо в трета дивизия в Испания, после в България през 2014 г. И нещата се получават.

В „Черно море“ фенът на Роналдо (бразилския) направо се преражда и влиза в историята на клуба, като вкарва победния гол във финала за купата през 2015 г. Следващия сезон играе бараж за Лига Европа и отбелязва единствения гол за „Черно море“ в евротурнирите. За два сезона и 69 мача той има 22 гола.

„Матиас е типичният пример за талантлив играч (като Хатем Бен Арфа), който се държи напълно нормално и действа според емоциите си. На 18 г. той не успя в „Нант“, защото човешкият фактор на действаше. В България нещата му се получават, защото хората там го обичат и му се доверяват. Приеха го такъв, какъвто е и сега берат плодовете“, обяснява тв водещият Саид Амдаа, който познава добре Курьор.

За момента „Черно море“ е клубът №1 в кариерата на Матиас Курьор. Той опита различни предизвикателства, преди да се завърне. Като Грузия, Казахстан и Корея. Опита и в дбуг български клуб – „Локомотив“ (Горна Оряховица), но бе ясно, че му е писано да бъде във Варна.

Това обаче не означава, че ще остане там до края на кариерата си. Този пътешественик, който игра в Gold Cup с Мартиника, може да реши, че трябва да открие нова държава и нова култура.

„Той любопитен човек, който обича да открива, да учи нови неща. Ако може да играе до 50-годишна възраст, за да пътува покрай футбола до нови страни, ще го направи. За него футболът не е само спорт, също възможност за социален и културен опит“, обяснява Саид Амдаа.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ