Славиша има три спешни задачи в Левски, ако иска да разсее облаците над „Герена“

Левски Славия (6) Славиша Стоянович

В понеделник Левски би трябвало официално да има нов старши треньор – добре познатия Славиша Стоянович. Тогава 50-годишният сърбин със словенски паспорт трябва да бъде представен пред медиите, стига ситуацията с коронавируса около сините да не осуети церемонията.

Пред специалиста има огромна работа за вършене. При предишния му престой на „Герена“ – от август 2018 почти до края на януари 2019-а, задачата на треньора бе да преследва първото място. Сега ще е коренно различна – Левски се нуждае от спасяване. Сините са на 12-о място в класирането, след като в последните 5 мача нямат победа – 4 загуби и 1 равенство.

Цялостната ситуация на „Георги Аспарухов“ е тягостна. Но в нея все пак се долавят нотки и на доста съвпадения от предишния му престой в клуба.

ДА ВДИГНЕ ИГРАЧИТЕ

За финансовото състояние на клуба се говори от средата на януари и това ще продължи, докато няма подписани големи спонсорски договори, които да осигурят физическото оцеляване на сините. През 2018-а Славиша пристигна в отбор, който бе елиминиран от лихтенщайнския Вадуц в Лига Европа и бе изкопал поредно дъно. Но имаше и знаци, които говореха за липса на средства, което в крайна сметка и излезе истина. В крайна сметка се стигна до смяна на собствеността, около която изгоря тогава Стоянович.

Всъщност точно около пристигането на треньора, испанецът Жорди Гомес бе написал на стената за разбори в съблекалнята – „Няма пари, няма игра“ – No pay=No play.

Стоянович успя да се справи и да тушира напрежението, влезе под кожата на футболистите. Необходимо е да го направи и сега – друг избор няма. В момента играчите са далеч по-затормозени от слабите резултати, но подход има към всеки. Щом Славиша намери начин да привлече на своя страна тогавашната звезда Габриел Обертан, който бе с доста странен характер, значи и сега може. Публична тайна е, че при раздялата на Славиша с Левски в Кипър французинът му е казал: „Аз съм следващият, който си тръгва.“ И в крайна сметка точно това стана.

За отбелязване е, че в сезона, в който Стоянович печели титлата в Цървена звезда, сръбският гранд отново е раздиран от финансови проблеми, а феновете дори заплашват играчите с линч, ако не спрат да мрънкат.

Сега работата на Славиша няма да е толкова да кара футболистите си да не мислят за пари, а да ги направи отбор на терена. Точно това ще е трудното, защото сега, за разлика от есента на 2018-а, качеството в съблекалнята е доста по-ниско.

ДА СТЕГНЕ ЗАЩИТАТА

От играта в дефанзивен план идва и стабилното представяне. Не си ли сигурен в отбрана, не си заникъде. Разбра го дори и Лудогорец, който за българските стандарти разполага с отлични играчи в предни позиции. Това ще е голямо изпитание пред Стоянович. В негова помощ не е и програмата, защото до края на годината сините ще срещнат 5 съперници, 4 от които в момента са в Топ 6 на класирането.

Представянето на Левски от началото на сезона е под всякаква критика. В 11 мача тимът е успял да запише единствено 3 сухи мрежи – 2 пъти на „Герена“ и веднъж при гостуване на Монтана. Опциите му за избор на каре в защита обаче не са големи. Свеждат се до стартиращите Найденов, Алекс Петков, Атанасов и Стаматов, както и Старокин и Райнов при нужда за пълнене на дупки. Толкова… Тепърва Стоянович ще пати от това, ако не направи така, че като цяло сините да са по-компактни, когато топката не е в тяхно владение.

ДА РАЗТЪРСИ КРИЛАТА И НАПАДАТЕЛИТЕ

Звучи като лоша шега, но за жалост на сините фенове е факт – в 11 кръга нито един от централните нападатели на Левски не е вкарал гол. Играчите на върха на атаката обаче не получават достатъчна подкрепа и от хората на фланга. Паулиньо реализира 2 попадения на Монтана, но изглежда като човек, пуснал се от хорото. Станислав Иванов имаше колебливи изяви в началото на сезона, а след отказан трансфер бе „сложен във фризера“. Здравко Димитров загатва качества, но засега ги показва по-често в младежкия национален отбор, отколкото на „Герена“. Насиру Мохамед пък си остава пълна загадка, макар че вече почти година и половина е в отбора.

12 вкарани гола в 11 мача си е сериозен повод за притеснение, както и фактът, че в пет от двубоите тимът не е успял да се разпише. При предишния си престой в Левски Стоянович показа, че умее да се справя с такава ситуация. За отбелязване е, че именно при него Станислав Костов играеше най-добрия си футбол. От трети избор за върха на атаката благоевградчанинът стана първи. Делио Роси казваше за Костов, че е винаги в засада. Славиша успя да промени навиците му и Станислав стигна до голмайстор на първенството. При Стоянович Жерсон Кабрал също стана „нов човек“. Преди идването на сърбина нидерландското крило имаше 2 гола в 26 мача (статистиката му за сезон 2017/18). Той обаче успя да повиши показателите си до 10 попадения в 29 срещи, като промяната започна именно при Славиша.

Янаки Димитров, „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ