Новият треньор на ЦСКА е бразилецът Даниел Алешандре Батажело

7 Dni Sport27.10.2020
Даниел Моралес

Даниел Алешандре Моралес Батажело или накратко – Дани Моралес, е новият треньор на ЦСКА. Макар и само за мача с Рома, но знае ли човек…

Неговите качества като футболист са познати, но малцина са наясно с възможностите му като треньор, просто защото е водил само юношески формации и е бил помощник в представителния състав на ЦСКА. Твърди се, че пред него има потенциал за развитие и именно за това ще облече костюма за двубоя на „Олмипико“ в четвъртък, пише „Тема спорт“.

44-годишният бразилец счита себе си за половин българин. Вече близо 18 години той пребивава в страната ни. Освен български паспорт, който придобива през 2009-а, има и италиански. Роден е на 6 декември 1975 г. в Жалу, намиращ се на 300 километра от Сао Пауло.

У нас се озовава на 4 януари 2003-а, когато подписва с Нафтекс. Преди да дойде на „Лазур“, носи екипа на елитния бразилски Коритиба. Името Моралес идва от майка му, а Батаджело – от баща му. Бившият му треньор Димитър Стойчев е първият в България, който го нарича Моралес. Така и остава, тъй като Батаджело е по-трудно за произношение. Правата на Моралес у нас са откупени от мениджъра на Христо Стоичков – Хосе Мария Мингея. Негов много близък приятел пък е Лъчезар Танев, който прави връзката с първия му клуб в България – Нафтекс.

След два сезона при бургазлии (35 мача и 6 гола), преминава в Локомотив Пловдив. Там обаче е преследван от контузии и е предимно със статут на резерва. Изиграва едва 9 двубоя през 2004/05, преди да се озове в трети наш клуб. Явно морето е притегателна сила за Моралес, който подписва с Черно море, където е привлечен от Илиан Илиев. Но и на „Тича“ дефанзивният полузащитник сякаш не намира своя пристан – остава само един сезон 2005/06, като изиграва 19 шампионатни срещи с 3 попадения.

През януари 2007 година, след известна трансферна сага, бразилецът подписва с ЦСКА за година и половина. Привлечен е по настояването на Пламен Марков. След уволнението на Марков и идването на Стойчо Младенов, обаче се оказва ненужен и се завръща на „Лаута“ – 19 мача през 2007/08.

Признава, че е изкарал много труден период на стадион „Българска армия“, но не съжалява за това.

„Организацията по мое време беше слаба, имахме вътрешни проблеми между ръководство, футболисти, треньори. Като дойде Стойчо Младенов, не ме пускаше да играя. И когато през лятото трябваше да докара още играчи, ми каза, че за мен е по-добре да отида някъде, където ще играя по-често, че съм добър футболист, добро момче. Той си има виждане, той си е треньор, аз го уважавам. Исках да се върна в Черно море, но не се разбрахме и преминах в Локо Пловдив при Ясен Петров. Там бяха още Мартин Камбуров и Стойко Сакалиев. Направихме силен сезон“, казва Моралес тогава.

Последва период в Спартак Варна, а после и в Локо Мездра, преди халфът да сложи край на кариерата си през 2009 година.

Решава да се насочи към треньорството и през 2010-а основава своя школа ДФШ Дани Моралес, която базира в Бургас, където се установява да живее. През 2010/11 е скаут на местния Черноморец при Красимир Балъков, заедно с Пламен Гетов.

През пролетта на 2013 година качествата му са забелязани от Академията на Литекс, където е привлечен за треньор на юношите до 19 години, които води до 2016-а. Печели титлата през 2013 и 2104 година.

На 29.11.2016 г. се присъединява към ЦСКА като помощник-треньор в щаба на Стамен Белчев.

През 2019-а влиза и в екипа на Любослав Пенев.

При завръщането на Белчев в началото на юли тази година отново е асистент. През останалото време води различни формации в ДЮШ на армейците. През миналия сезон е шампион с тима на ЦСКА до 19 години в елитната група.

Никога не е водил професионален отбор. В четвъртък на „Олимпико“ предстои най-големият му треньорски тест.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ