Някога ще видим ли такъв червен картон в Разград?

7 Dni Sport31.08.2020
ЦСКА - Славия, Юнус Санкаре

По всичко личи, че за поредна година основен конкурент на Лудогорец за титлата ще бъде ЦСКА. Снощи „червените“ постигнаха поредната си драматична победа през този сезон – с гол в добавеното време. Така беше и в мача с Ботев (Пловдив), така беше и срещу Сиренс в Лига Европа. Така стана и срещу Славия. Разликата е, че този път срещата беше решена от автогол, а ЦСКА игра повече от едно полувреме с човек по-малко на терена заради втори жълт и съответно червен картон на Юнус Санкаре.

Сенегалецът с френски паспорт игра добре до последните минути на първото полувреме, когато си изкара два бързи жълти картона и пое преждевременно към съблекалнята. При второто нарушение на земята се строполи Димитър Стоянов. Трудно е да прецениш такова съдийско решение от журналистическата ложа. С колеги обсъждахме изгонването. Някои твърдяха, че е правилно, други – че е пресилено. След мача изгледах положението многократно. Както каза и коментаторът – още в реално време се вижда, че Санкаре първо играе с топката. Вижда се, че краката му остават ниско долу на земята, не са насочени нагоре, към тялото на съперника. В такъв мач, в дерби, в 44-ата минута, не може да покажеш подобен червен картон. Всъщност, не можеш да го направиш в какъвто и да е мач, в която и да е минута. Просто, защото не съществува.

Въпросът е дали някога ще видим подобно съдийско решение на стадиона на хегемона Лудогорец. Ще бъдем ли на тази планета, когато съдия вдигне два жълти картона за играч на разградчани в рамките на минути, вторият от които за подобно нарушение… Защото през годините се нагледахме на далеч по-опасни за здравето на съперниковите играчи брутални удари и ритници, а червеният картон липсваше. Най-паметен си остава каратисткият ритник на легендата Козмин Моци в ребрата на Стефан Николич, в мач именно между Лудогорец и ЦСКА – през 2015-а година. Мина петилетка, а някои неща просто не се променят. От което губи феърплеят в българския футбол. Ако въобще има такова животно.

Точно в мач със Славия, в последния кръг на миналия сезон, заслужено за удар без топка беше изгонен новият български национал на „орлите“ – Сисиньо. Ето, случвало се е, ще кажете. Да, ама не е същото. И стана още по-трагикомично, след като съдията на въпросната среща Валентин Железов след това получи провидение, претърпя вътрешен катарзис и призна пред Съдийската комисия, че всъщност бил сгрешил в отсъждането си. Което доведе до амнистия за Сисиньо, намаляване на наказанието му и такова именно за Железов. О, миг, поспри! Български съдия си призна грешка! Посипа главата си с пепел и отиде да свири при аматьорите.

И още един въпрос – ще бъде ли толкова самокритичен и колегата му Петър Костадинов? Този човек не се справи с дербито ЦСКА – Славия на стадион „Българска армия“, меко казано. Заради което беше изпратен с викове „Мафия“. И още нещо, свързано с прическата му и част от българската домашна фауната, но да не изпадаме в подробности. Ясно е, че не съм футболен съдия или съдийски наблюдател, но всеки вижда, че Санкаре първо играе с топката. Костадинов не го ли видя поне на повторения след мача, като още няма ВАР у нас? Ако го е видял, да последва примера на Железов.

ЦСКА не играе този футбол, който искат да виждат феновете на отбора. Поне не за момента. Но въпреки това „армейците“ са на първо място във временното класираме. Показаха дух и мъжество срещу Славия, което е капка захар в казана с катран, който получиха феновете в първите мачове за сезона. Силен или слаб, да оставят ЦСКА да играе. Идва дерби с Лудогорец. Ако ще го ръководи Железов или Костадинов, по-добре да идват чужденците. То и „танковете да дойдат“, някои неща просто не се променят. Дори и всички да ги виждат…

„Ангел Домусчиев – Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ