Жестокият сблъсък с реалността се случи, време е

7 Dni Sport29.08.2020
ЦСКА - Берое, Греъм Кери, Иван Турицов

Лудогорец елиминиран от Лигата на шампионите, Славия аут от Европа, ЦСКА и Локо (Пд) бият анонимници с мъка. Такива бяха реакциите след първите срещи на отборите ни в клубните турнири.

Ако можем да потърсим общ знаменател, под който те да попаднат, то вероятно той би бил „Сваляне на нивото“.

Европейският ни боец в последните години бе пречупен от шампиона на Дания. С физически, силов, не особено техничен и красив за наблюдаване футбол от страна на Мидтиланд.

Краев сподели след мача, че разградчани, които мериха сили с редица грандове в последните години (Реал (Мадрид), Милан, Интер, Валенсия) са се сблъскали с реалността.

Изпълнителният директор на българския клуб Ангел Петричев нееднократно подчерта преди срещата, че смяната на поколенията и редукцията на бюджета няма как да не доведат и до отрицателен акцент в бъдещото развитие на шампионите.

Така и стана.

Славия приключи участието си в Лига Европа срещу сребърния медалист на Албания.

Най-неприятното не беше, че „белите“ отпаднаха, случва се. По-скоро притеснителното бе, че те не показаха душа. Нямаше я борбеността и яростта, нямаше го хъса в играта, както беше в мача с Левски, да речем. Или с Лудогорец. В края на миналия, изключителен за отбора сезон. Може би най-добрият в последните 10 години.

Така че отпадането беше по-скоро заслужено. Но до голяма степен по вина на българския отбор, а не защото Кукеси е следващото страшилище на Стария континент и тепърва ще бута гиганти в европейския футбол.

ЦСКА изненада. Допусна подценяване. Футболистите на тима решиха, че са свършили работата си предварително срещу слабо познати малтийци. Почти в ролята на средняци в собственото си първенство, класирали се за турнирите на границата на възможното.

Пропуснатата дузпа можеше да пробуди на още по-ранен етап „червените“ в мача. След това те получиха звучна плесница. Отговориха подобаващо, а имаха и доста късмет в края на срещата.

Продължават напред. Но много далеч от убедителното…

Локо (Пд) стисна зъби срещу Искра и макар намирайки се в не особено добър период, успя да се класира напред.

Но и в тази среща имаше какво да се желае. Най-вече поради факта, че Даниловград не е мерило и едва ли скоро ще бъде, за дори средна европейска класа.

Това е равносметката. Без излишно разтегляне на локуми. Не изглеждат добре нещата.

Този път на някои от отборите ни се размина.

Но ако ще участваме в Европа на олимпийския принцип, ако ще се радваме на измъчени победи, ако ще чакаме последните секунди, за да отдъхнем и да треперим, оставяйки дистанционното след последния сигнал, по-добре е да се стегнем.

И всички да се разглеждаме като част от нещо общо. От едно цяло. Иначе съвсем скоро може да се окаже, че преодоляване на първия кръг е постижение за българските клубове. А едва ли има човек в страната, който да иска това.

„Топспорт / Георги Петков“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ