Стомната на ЦСКА е на път да се счупи

7 Dni Sport28.08.2020
Гриша Ганчев,

ЦСКА беше близо до исторически позор в Европа, който да си съперничи с петната, лепнати срещу Мура и Зимбру. ЦСКА изигра пореден слаб мач през сезона и се спаси на магия от срам срещу дебютанта в евротурнирите – Сиренс, Малта. Друг е въпросът, че в този отбор почти няма малтийци. Че миналата година именно отбор от острова отстрани хърватския Хайдук. Не можем да ги стигнем хърватите на футбол скоро време, а и те се дънят. Но стомната на „армейците“ се пропука още в първия кръг на шампионата – срещу новак в елита, и по чудо не стана на парчета срещу Ботев от Пловдив, Ботев от Враца и най-вече Сиренс от Малта.

Треньорът Стамен Белчев каза на пресконференцията преди мача от Лига Европа, че до излизането на терена няма да спре да обяснява на играчите си как съперникът не трябва да бъде подценяван. Или не го е направил, или не са го разбрали. Подценяване имаше. И дежурните извинения след срещата.

Време е да се спре с извиненията и да се действа с по-твърда ръка. Белчев е треньор, харесван от голяма част от феновете. На този човек футболът му е ясен. Изгледайте само 2-3 тренировки и ще се съгласите. Проблемът му обаче, също е ясен. И го има още от първия му престой в ЦСКА. А именно – не е добър мотиватор. Колкото и да си говорим, че като си в такъв клуб нямаш нужда от мотивация, не е точно така. Всеки футболист има нужда от треньор срещу себе си, който да го жегне, да изкара от него най-доброто, да му вдъхне спортната злоба, да изисква, да викне, когато е нужда, да тропне по масата. Стамен си е благ човек. Не го чух да викне по време на мача вчера. После се извини на хората.

Белчев или друг от спортно-техническото ръководство, от шефовете в клуба, трябва час по-скоро да дръпне за ушите футболистите и да ги заведе в музея на „Армията“. Да им се обясни пак и пак в кой клуб са попаднали. И как нямат право да играят по този обиден начин на стадиона, където са играли Колев, Пенев, Якимов, Жеков, Стоичков и десетки други светила в спорта. Срещу в пъти по-големи отбори от… този с голата русалка за емблема.

ЦСКА продължи в следващия кръг на Лига Европа, но феновете не знаят да се радват ли. Очакванията са следващият съперник на отбора да е от ранга на Милан, Тотнъм и Гранада, „червените“ няма да са поставени на жребия. И да са, който и да се падне, с такова отношение стомната вече ще се счупи. Въпросът ще е на колко парченца.

От ЦСКА заявиха, че ще търпят градивна критика. Хубаво е и да си вземат поуки. За извинения вече няма място. Идват мачове на истината и в шампионата – срещу Славия, макар и в лоша форма, срещу Черно море, Лудогорец и Локо (Пловдив). С играта от тези първи четири мача, нищо добро не чака ЦСКА.

Да го разберат – Белчев, шефовете, най-вече тези на терена. Това е ЦСКА и нямаш право да разхождаш екипа дори за минута. Особено в Европа, където отборът през годините достигна висоти, недостижими за много други. Ако не го разберат, остава последният човек, който лесно ще им обясни – Гриша Ганчев. Едва ли ще им се хареса…

„Ангел Домучсчиев – Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ