Поправителен изпит по никое време за шампиона Лудогорец

7 Dni Sport27.08.2020
Лудогорец - Мидтиланд, ШЛ, Отбор

В сряда вечер Лудогорец се яви на изпит. Предварително бе ясно, че изпитът ще е тежък, а преподавателят е строг – трябваха знания. Изпитът нямаше да бъде от тези, които попадат в графата „взети по милост“. Слаб 2! Такава оценка стои доста грозно в студентската книжка или бележника особено, ако около нея се мъдрят основно 5-ци, 6-ци и тук-там някоя 4-ка. Вътрешно знаеш, че не си се справил добре, ядосваш се, че по онзи въпрос си има някакви знания, но нещо не ти е стигнало, може би си могъл да препишеш или да кажеш 1-2 по-общи неща, но уви… скъсан си.

Понякога преподавателите в университетите не обичат да късат своите студенти. Въртят, сучат, задават лесни въпроси само и само да сложат заветната тройка. За голяма част от тези изпити е важно да ги вземеш, да минат и заминат. Дори никой няма да се разсърди, ако препишеш малко, погледнеш пищова или някой ти подскаже – важното е да минеш.

Такъв бе изпитът и за Лудогорец срещу Мидтиланд. Важно бе преминаването нататък, а не начинът или в случая играта. Ако резултатът в края бе 1:0 никой нямаше да съди отбора, въпреки че вероятно трябва. Трябва, защото е важно ръководните фактори в Лудогорец да си направят ясна преценка за състоянието и да не се подвеждат от натрапилото се мнение, че едва ли не съдията е откраднал победата. Да! Реферът не отсъди чиста дузпа при 0:0, но ако трябва да сме напълно обективни секунди по-рано не бе маркирана очевадна засада на Текпетей. Оставяме настрана въпроса кой бе виновен на Чибота, че не вкара на почти празна врата. Това е само един детайл, един епизод в мача, който не трябва да бъде водещ в цялостната оценка на представянето.

Истината е, че Лудогорец стигна до този изпит след колебания и в курсовата работа. Още преди седмица срещу Будучност българските шампиони се представиха с хубав проект, но с не достатъчно добре защитена теза. Получиха не лоша оценка, но останаха леки съмнения за дълбочината на знанията.

През семестъра шампионите също имаха колебания в контролните работи. Още тогава стана ясно, че изпитът ще е тежък, а някои слаби оценки не трябваше да се подминават с лека ръка.

Ако трябва да забравим метафорите и да говорим в прав текст трябва да кажем нещо напълно очевадно – Мидтиланд надигра Лудогорец и в нито един момент не остави съмнение за това кой отбор заслужава повече да продължи напред в Шампионската лига. Това е неоспорим факт! Много отдавна съперник в Европа не бе надигравал по всички показатели Лудогорец, както го направи датския шампион, а разградчани наистина са играли с много-много по-силни отбори. Да! Лудогорец имаше някои моменти, в които създаде положения, успя да изравни играта и отправи няколко опасни удара, но за съжаление това не стига, а тези моменти наистина бяха рядкост.

Спортно-техническите анализи ще ги оставим за Павел Върба и неговите помощници, но очевадно Лудогорец не е в най-доброто си състояние нито тактически, нито игрово, нито физически. Чехът е треньор вече 9 месеца, а лошото е, че все още не сме видели неговия почерк или ако отборът го е показал то не е бил убедителен. Той бе привлечен през зимата с идеята през лятото да има готов отбор, който да атакува групите на Шампионската лига. Е, няма готов отбор. Напротив! Отборът е доста далеч от готовност за големи мачове.

Когато си скъсан на изпит обикновено имаш известно време да се подготвиш и да се явиш на поправка. Там може случайно преподавателят да отсъства и асистентът му да те изпитва, той обикновено е по-снизходителен – зависи от жребия. Лудогорец има 1 месец, за да се подготви по-добре и да вземе първата част от няколко изпита, които могат да затворят сесията като успешна. Проблемът в предстоящите изпити е, че при тях вече поправки няма – следва директно изключване от учебното заведение.

Лудогорец има необходимия потенциал да изгради добър отбор. Оправданието с голямата промяна е напълно основателно, но въпросът е дали в Разград имат търпение да изчакат изучаването на уроците бавно и методично или държат на експресен курс, който крие своите рискове. Това само времето ще покаже.

„Веселин Вълчев“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ