Тази жена е далеч от „Лаута“, но продължава да съсипва Локо! Тежък удар по носителите на купата

7 Dni Sport15.07.2020
28

Локомотив (Пловдив) поиска да бъдат погасени по давност задължения в размер над 300 000 лв към НАП. Към момента клубът има 42 задължения под формата на лихви върху неизплатени данъци върху доходите на футболистите.

През 2012 година стана ясно, че клубът дължи 1 200 000 лв, натрупани именно от данъци върху доходите на футболистите за 2005 и част от 2019 година, както и корпоративния данък на дружеството.

Дълговете бяха натрупани при управлението на Галя Топалова, а следващият собственик на клуба Коко Динев обжалва двата акта.

Делото бе спечелено на първа инстанция, но загубено на другите две. Междувременно, върху задълженията са се натрупали и лихви, които достигнали 300 852,86 лева. През месец март тази година ръководството на клуба опитало ги да погаси по давност, като подало молба до дирекция „Събиране“. Тя обаче била отхвърлена.

Разпореждането на НАП обаче било атакувано пред Пловдивския административен съд. Според юристите на „Локо Пловдив“ при издаването му е било допуснато съществено процесуално нарушение, както и противоречие със закона. От дружеството поискали решението да бъде отменено, а публичният изпълнител, който го е разписал, да се произнесе отново.

На различно мнение били юрисконсултитите, които представлявали приходната агенция в съда. Те заявили, че давността все още не е изтекла и няма как задълженията да бъдат погасени. Още повече, лихвите вече били придобили качеството на основно задължение, тъй като главниците били изплатени, мотивирали се юристите.

В крайна сметка, магистратите счели, че решението на НАП е законосъобразно и правилно. Съдът приел, че давността, която по закон е 10-годишна, е започнала да тече на 1 януари 2011 година. Следователно, към настоящия момент сумата е дължима.

„Съгласно законовите разпоредби, лихвата е самостоятелно задължение. Дружеството не твърди, че е погасило всички задължения- главници и лихви, следователно неплатените лихви подлежат на принудително събиране или доброволно плащане като самостоятелен вид публично вземане“, е записано в мотивите на съда.

Освен че трябва да погаси вземанията, клубът ще трябва да поеме и съдебните разноски в размер на 500 лв.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ