Джиро „Левски“ – обиколка за $ 500 милиона, която никой не спечели!

57

През 1991 година, в една сграда обградена от милиция, кандидатът за президент на Левски Томас Лафчис печели изборите срещу човекът излъчен от запалянковците – Златин Тепсиев.

Започнаха най-тъмните години на Левски. Те, а не онези с Пощите на баба Цола или МВР-то на Солаков, са най-страшните в историята на Левски. Защото този клуб бе насилствено превърнат от силните на деня в тяхна черна каса. И така до днес.

История, която се превръща в истинско синьо Джиро. Обиколка, която никой не спечели. Освен онези, дето блажеха от Черната каса. А за блажене имаше. В тези близо 30 години през Левски се превртяха над 500 милиона долара!

През 1999 година, настанилият се с протекциите на БКП-останки в Левски Томас Лафчис е принуден да напусне България. Разкрит е като кредитен милионер, над главата му надвисва дори затвор. Тук вече е Майкъл Чорни. Човекът на Евгений Бакърджиев, на Веселин Методиев, на Богомил Бонев. Мафиот, за когото парите дори не са вестници, те са досада в милиарди.

И в един хубав ден Томас Лафчис получава 48-часов ултиматум. Трябва да джироса акциите на човека на Чорни у нас – Владо Грашнов, срещу което получава шанс да напусне страната. А, да, и не трябва да се връща в нея в следващите 5 години, защото може да бъде арестуван, заради кредитните си провали. Говори се, че в знак на добра воля Михаил Шарней му дал и един милион долара „пътни“. Ама само се говори…

Настъпва златен дъжд на „Герена“. Левски се превръща в балканска касичка на руските тайни служби. Главна движеща сила в преврата срещу Иван Костов, извършен с лице Симеон Сакскобурготски.

С този мотив – черна каса на руските тайни служби, след време Чорни ще бъде изгонен от България. Но след време Преди това се раздават невероятни пари. Вицепремиери на Иван Костов заработват по 50 000 долара месечно „консултантски“ в Левски. Съдии получават по 10 000 долара хонорар, за да свирят… контроли на „сините“. Всички помагат на Гонзо да мине котата от 20 гола в сезон, защото Чорни му е обещал 200 000 долара бонус, ако го направи.

Срещу издръжката на Левски, на Чорни му е обещано да е сам на мобилния пазар у нас. Какъвто остава почти цяло десетилетие. Той, а след това и наследниците му.

След проблемите с държавата и ЦРУ, заради което Шарней е изгонен от България, той джиросва акциите на Тодор Батков. Всички помнят какво се случи в ерата на адвоката. Пръсна милиони, претърпя какво ли не и накрая изкара 0 лева от Левски, защото го натиснаха да джироса акциите си.А, да, преди това му отнеха „Стандарт“, „Сливенска перла“…

Точно тогава Левски беше национализиран зад кадър. Акциите на „сините“ бяха джиросани на хора, излъчени от Бойко Борисов и Делян Пеевски – Иво Тонев и адвокат Ангелов. Няма да коментирам свършеното от тях. Само ще кажа, че когато „мандатът“ им свърши, те пък джиросаха Левски на „финягата“ Спас Русев.

Защо? Някой трябваше да си прибере инвестираното в издръжка на Левски. И, ако тръгнете по пътя на липсващите от касата на „Герена“ 8 милиона от „Виваком“, ще разберете #КОЙ е това.

След това Спас Русев джироса за кратко акциите на Христо Йовов. Освен с порнографските си снимки, той е известен с това, че по време на „джирото“ се превръщаше в новия фаворит на Бойко Борисов – носеше му топките за тренировките в Бистрица, успешно падаше от премиера на тенис и белот. Някак си обаче беше невъзпитано да издигнеш на „без коз“  Йовов от разсилен в президент на Левски. Затова трябваше Васил Божков да отчупи нещо от „Националната лотария“. И пак започна синьото Джиро…

Днес беше поредния етап от Обиколката. И той като всички досега завърши без победител. Но поне Васил Божков каза кой разписва етапите в Джирото – Бойко Борисов. Премълча само Дебелият зад него…

ПП: В огромна част от етапите платената публика на „състезанието“ тичаше в тръст след главните лица…

 

 

 

 


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ