Топ 5 на рендетата в историята на Барселона: Ицо е №1, следват Гуардиола, Куман, Пике…

7 Dni Sport22.04.2020
христо стоичков

Христо Стоичков играе последните си мачове с екипа а Барселона през сезон 1997/98, но и до днес не е подобрен неговият рекорд за най-много червени картони с екипа на каталунците, пише Marca. Българинът е гонен общо 11 пъти като футболист на блаугранас, всички по време на първия му престой на „Hoy Камп“ в периода 1990-1995.

11 червени картона са рекорд в историята на Барса, а след него с 9 на второ място се нарежда Пеп Гуардиола. С по 8 изгонвания са четирима играчи на каталунците – Тиаго Мота, Роналд Куман, Мигел Анхел Надал и Жерар Пике.

Първият червен картон на Стоичков е в дербито срещу Реал Мадрид на „Hoy Камп“ за Суперкупата на Испания през декември 1990-а. Тогава Камата настъпва съдията Урисар Аспитарте. Наказанието е жестоко – 6 месеца извън терените, но после санкцията на Ицо е намалена на 2 месеца. Самият Христо признава в книгата си: „Никога няма да забравя 5 декември 1990 година. В този ден се роди моята черна легенда. Стадионът щеше да се срине, а аз направо избухнах. Снимките обиколиха света“.

Вторият червен картон на Стоичков е в първия полуфинал за Купата на краля срещу Атлетико Мадрид (1991). Барса губи с 0:2, а Ицо е изгонен в 70-ата минута от рефера Валдес Санчес.

През сезон 1991/92 Стоичков пак е изгонен в мач срещу Атлетико Мадрид – този път в рамките на Ла Лига. Интересното е, че цели 4 от неговите 11 червени картона са били показани именно в двубои срещу дюшекчиите.

Емблематичен е и случаят срещу Райо Валекано на 20 декември 1992 година (15-и кръг на Ла Лига). Тогава Стоичков е изгонен с червен картон още в шестата минута, а в 69-ата блаугранас остават с двама души пo-малко (изгонен е и Роналд Куман). Дори с 9 души на терена отборът на Кройф стига до 3:3 с голове на Бакеро (80) и Хулио Салинас (85). С хеттрик за Райо пък се отличава австриецът Полстер (3, 19, 69).

Доста любопитен е и мачът Атлетико М – Барселона от третия кръг на Ла Лига през сезон 1992/93. Стоичков изригва с хеттрик на „Висенте Калдерон“ срещу дюшекчиите – бележи в 4-ата, 8-ата и 47-ата минути, но не довършва двубоя, тъй като в 75-ата реферът Урио Веласкес му показва червен картон.

През 1993/94 в 28-ия кръг Лос кулес громят Атлетико с 5:3. Мачът се превръща в неповторима драма. Стоичков пак играе силно, пропуска дузпа (57), но вкарва два гола (40, 80). Другите три попадения за Барса са дело на бразилеца Ромарио. Реферът Андухар Оливер гони четирима души с червени картони, а отборите завършват с по деветима играчи. Отстранените са Куман (26) и Стоичков (88) от Барса, а от Атлетико – Лопес (89) и Вискаино (18).

Последният червен картон на Стоичков с екипа на Барселона е в дербито срещу Реал Мадрид на „Сантяго Бернабеу“. Този път рефер на двубоя е Сантамарио Ускеда. Лос кулес преживяват истински кошмар в дома на вечния враг. Белия балет громи с 5:0, с хеттрик се отличава чилиецът Иван Саморано. Тогава начело на Реал М е Хорхе Валдано. Амависка и Луис Енрике бележат другите две попадения за домакините, а хеттрикът на Саморано е фиксиран още в 39-ата минута. В 44-ата пък Стоичков получава директен червен картон (7 януари 1995 година).


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ