Халф на Берое ексклузивно: Бъдещето на футбола ни е в модела „Литекс“

7 Dni Sport13.04.2020
александър цветков берое

Дефанзивният полузащитник Александър Цветков дойде в Берое през лятото на 2018-а, след като се оказа ненужен в Черно море. Бе привлечен под Аязмото от Александър Томаш и веднага се превърна в основна фигура в средата на терена за заралии. В кариерата си в елита е носил още екипа на Литекс. През този сезон мина кота 200 мача в шампионата. За футбола, моментното положение на изолация и животът без играта Цветков отговори на въпросите на „Тема Спорт“.

Сашо, как си, къде те намирам?
– Благодаря, добре. Както всички – у дома. С жена ми останахме в Стара Загора. Все пак аз съм от Плевен, тя е от Велико Търново и решихме, че е по-добре да сме в Стара Загора, но заедно, отколкото поотделно.

Как минава денят ти?
– Тренирам, доколкото мога. От клуба са ни раздали програми. Забраниха ни вече излизането за тренировки на стадиона, но бягаме по улиците, доколкото е възможно. Оправяме се по някакъв начин. С жена ми сме си подготвили и своя програма. Сутрин тренираме, после си готвим, четем книги, играем настолни игри -„Монополи“. Не сме привърженици на електронните игри.

Научи ли някоя нова рецепта?
-Да. Само здравословни рецепти и малко импровизация

Как ти се отразява изолацията чисто психологически?
– Нормално. По принцип аз съм си такъв човек – домошар и пo-затворен. Така че психологически не ми се отразява. Сега имам повече време за човека до себе си, за мислите си. За неща, за които преди не е стигало.

Колко трудно е без футбол?
– Много. Няма го по стадионите, по телевизията, като изключим шампионата на Беларус. Въпросът е, че все още не се знае кога ще може да играем. Има някакъв примерен план, но щабът трябва да реши. Те ще кажат кога може да се започне, дори и на закрити врати. За мен трябва да се изиграят абсолютно всички мачове. Но това не зависи от нас, а от УЕФА, БФС, Щаба… Дано не се удължи още извънредното положение. Но е важно да се спазват мерките и всичко да отмине по-бързо.

Как очакваш да се промени футболът у нас след пандемията?
– Шефовете и треньорите ще решат на какво да наблегнат след този период. Но наистина ще бъде някакъв рестарт за целия футбол. Вярвам, че ще се направи по-добра организация. Ще се преценяват много бюджетът, инвестициите.

Как приехте намаляването на заплатите ви?
– Това беше съвсем нормално и резонно да се случи. Не може едни да се лишават, а други – не. Все пак сега няма нормални тренировки, няма мачове.

Мнозина дават Славия за пример, че налага млади български играчи. Ботев Пловдив и Черно море също започнаха да го правят, но сякаш всичко тръгна доста по-отдавна?
– Да, когато бях в Литекс и спечелихме титлите през 2010 и 2011 година. В онзи период от Академията излязохме куп млади играчи, които после пробихме и до националния отбор, а някои направиха и силни трансфери в чужбина – братята Миланови, Страхил Попов, Симеон Славчев, Кирил Десподов, ако щете и Бодуров, Занев, Ивелин Попов. На всички тях се даде шанс през годините. Да, имаше и чужденци, но те бяха доста класни. Това е до политиката на дадения клуб и може би сега ще е и самото бъдеще за футбола ни. Видя се, че може така още през 2010 година. Моделът работи. Въпросът е младите да тренират усърдно, да се учат и да се развиват. Да бъдат подкрепяни и поощрявани. Сега гледам, че има и такива момчета, които тренират с нас в Берое. Влагат се и работят здраво. Слушат това, което им подсказваме на терена.

Как се чувстваш в Берое?
– Супер. Отборът е добър, колективът и организацията са на ниво.

Каква е оценката ти за сезона на Берое дотук?
– През пролетта направихме доста силни мачове и имаме реални шансове за първата шестица. Но, ако се доиграват само двата кръга от редовния сезон, какъв е смисълът да влезеш в нея? Какво значение ще има това, че си в Топ шест, след като няма да има разделение и плейофи? Трябва и да се реши – при цяло първенство, ако останеш седми, ще играеш ли бараж за Лига Европа, или пък такъв ще има между третия и четвъртия при съкратен вариант. Направихме силна зимна подготовка, която даде резултат…

Сега обаче тя отива в кошчето…
– Така е, но сега ще имаме три седмици, преди да се рестартира първенството, в които ще може да направим втора подготовка. Мисля, че пак ще се справим на ниво. Но това със завършването на първенството не е работа на футболистите. От нас се иска да тренираме и да играем.

Надяваш ли се да получиш повиквателна за баражите за Евро 2021, когато и да са те?
– Много зависи от мачовете, които ще изиграем през този период. От формата, в която ще съм, кога ще се поднови първенството, какви подготовки ще се направят. Това е още доста далеч във времето. А и няма конкретна яснота кога ще са баражите, какво ще е състоянието на отборите. Условностите са много. Но имаме шанс. Унгария е приемлив вариант.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ