Мартин Камбуров ексклузивно: Коронавирусът удари най-много по мен

7 Dni Sport08.04.2020
мартин камбуров

Мартин Камбуров е водещият голмайстор на Берое и през този сезон. До момента той има 11 попадения в 23 мача. 39-годишният нападател упорито преследва легендата Петър Жеков за абсолютния голов рекорд в „А“ група. Марто има 230 гола в елита, докато ветеранът е с 253. Липсата на мачове сега пряко удря амбициите на стрелеца. Камбуров коментира нетипичната ситуация пред „България Днес“.

– Мартине, може ли да бъде доигран целият сезон в Първа лига?

– Със сигурност искам да се изиграят всички мачове от програмата до края. Все пак в тази ситуациия никой не може да има големи претенции. Не се знае изобщо дали това ще бъде крайният срок за карантината, дали няма да бъде удължена още. Според мен трябва да се изчака да се види как ще процедират големите европейски първенства и ние да ги последваме.

– В Белгия вече определиха служебен шампион. Може ли и тук да стане това?
– Доколкото знам, УЕФА ще наказва белгийската федерация заради това решение. Може би ситуацията е такава, че никой не може да каже еднозначно как трябва да бъде и какво ще се случи. Ако при нас нещата се разминат по-леко и случаите със заразени от коронавирус намалеят, защо поне при закрити врати ние да не си упражняваме професията? Други хора също работят. Хем ще има и феновете какво да гледат по телевизията. Може да се доиграе първенството и в по-сгъстен цикъл сряда-събота за месец и половина. Има начини. Но все пак това е само моето мнение, не мога аз да решавам.

– Имат ли нужда отборите от период за подготовка?

– Всеки футболист малко или много се е подготвял у дома, тичал е навън. Един професионален играч е намирал начин да поддържа някаква форма. Да, вероятно ще има спад във физическото състояние. Но няма нужда чак толкова да се подготвяме, сякаш ще започваме ново първенство. Има да се изиграят още 12 мача

– Яд ли те е, че липсата на мачове на практика те спира да гониш пълноценно головия рекорд на Петър Жеков?

– Със сигурност! За мен е най-неприятна тази ситуация, най-много удря. Но и на всеки един футболист му липсват мачовете. На хората също. Искат да си гледат футбол. Дори понякога, като ме срещат навън, ме спират и ми казват: „Хайде поне вие да играете, за да има какво да гледаме“. Футболът липсва на всички, но преди всичко е здравето и ще трябва да се съобразим със ситуацията в държавата.

– Тази криза ще ви се отрази ли финансово и на вас, футболистите?

– Отдавна повечето футболисти от клубовете в Първа лига се съгласихме да си намалим заплатите с по 30 процента. Това е напълно нормално. Заплатите в момента са най-малкият проблем. Когато цял живот си правил това, на нас ни липсва да се върнем на игрището. Ще изчакаме и се надяваме всичко това да приключи по-бързо.

– Как успяваш да тренираш?
– Подготвям се вкъщи, но гледам да правя и бегови упражнения навън. Излизам и се опитвам да си намирам места, където няма хора. Ако трябва, тичам и по улиците. Футболистите не може да се подготвят без тичане, не става просто. Правя поне по 5-6 километра на ден, за да мога да съм в кондиция.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ