4-ти април, 2004: Един български футболист плати с живота си, за да спаси деца от удавяне

7 Dni Sport04.04.2020
22

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище “Николай Катранов”, гр. Свищов.

Към 22 часа българско време, на завой на планински път шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим.

Шофьорът Илия Измирлиев и другият водач Димитър Керкелов разбиват предното стъкло и отварят люковете на тавана, за да могат пътниците да изплуват. В рейса настъпва паника, в която пострадват повечето от учениците.

Единствен самообладание запазва футболистът на Академик Свищов Юлиян Манзаров. Той помага на първо момиче да излезе от автобуса, на второ, на трето, след което е затиснат от останалите паникьосани пътници и загива с тях.

Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра.

38 души са спасени, 12 се удавят.

Още същата година по идея на бащата Манзаров, шефът на ПФЛ Валентин Михов и журналистът Владимир Зарков стартира турнир на името на героя от Лим. Дълго време това бе най-стойностната юношеска надпревара у нас, като в нея изгряха звездите на почти всички стойностни играчи у нас – Ивелин Попов, Георги Миланов, Иван Иванов, Симеон Славчев и още десетки други. За съжаление заради бездействието на БФС, както и по други причини, турнирът преустанови съществуването си.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ