Цанко Цветанов: Идеята за 18 отбора в елита е абсурдна, това ще е някакъв панаир

цанко_цветанов

Героят от САЩ 94 Цанко Цветанов говори пред „Тема Спорт“ за актуалната ситуация в България и света, която е подчинена изцяло на пандемията от коронавируса. Той споделя мнението си, че западните общества са станали жертва на либерализма си, докато при нас имаме рефлекс да се подчиняваме на наложените мерки.

Все пак той предпочита да слуша съветите на специалистите, а не на политиците. Цветанов вижда в създалата се криза шанс за рестарт на футбола ни, който ще се прочисти от някои лоши практики.

„Нещата около футбола в световен мащаб са динамични. Нека обаче първо се очертае реалният като перспектива край на пандемията. До края на май е ясно, че футбол в България няма да има.

Няма как обаче с леки поддържащи тренировки един професионален спортист да се подложи на натоварвания само, за да се спазят срокове. Важно е сега първо всички да се опазим и оцелеем, но след това да се помисли и за правилно влизане в ритъм.

Има време да се обмисли, не всичко е на всяка цена. Със сигурност футболът няма да е същият. Нека видим първо колко точно ще се срути футболната индустрия, а после да прогнозираме за колко време ще се изправи. Всички губят пари – клубовете, телевизиите спонсорите. Самите играчи като че ли не осъзнават, че скоро няма да могат да получават тези космически заплати. Феновете като крайни потребители също няма да имат тази покупателна способност. Човечеството се е справяло с какви ли не трудности.

Ще цитирам бившия президент на САЩ Барак Обама, който казваше, че живеем в най-добрите времена. Щом има мир, всичко ще се оправи бавно или бързо. Колкото до футбола у нас – нивото ще падне. Без чужденци обаче няма да можем да поддържаме конкурентната игра. Идеята за 18 отбора в елита е абсурдна. Това ще е някакъв панаир, връщаме спартакиадите. Най-удачно е групата да е с 10 отбора, които играят четири пъти помежду си като в Шотландия.

Прогнозирам, че клубовете ще започнат да разчитат повече на кадри от регионите си и постепенно ще спрат трансферите. В момента група ветерани всяко лято сменя отборите и пак са на ниво, защото нямат конкуренция. Подобен ход ще върне и публиката, тъй като сега много хора в провинцията не могат да припознаят отбора като нещо любимо.

С повече местни и като цяло български футболисти ще е по-добре и за клубовете, и за публиката. Качеството обаче ще е по-слабо. Футболен календар пролет-есен е по-удачен вариант за нас, защото така клубовете ще са по-подготвени за евротурнирите, откъдето занапред ще идват големите приходи за клубовете ни“, казва още Цветанов.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ