УЕФА размаха пръст на федерациите: Предварителното прекратяване на първенствата застрашава евроучастниците

УЕФА

Белгия беше първата държава, която вчера официално обяви край на вътрешното първенството и обяви крайно класиране. Този ход обезпокои УЕФА и това наложи президента Александър Чеферин да се обърне към всички лиги и клубове в Европа и да предупреди, че подобни действия на единични държави могат да застрашат участието на клубовете в европейските турнири.

„Всяко решение за спиране на националните първенства по това време би било преждевременно и неоправдано“, се казва в текста на съобщението, цитирано от Gazetta delo sport.

Федерациите са получили предупреждение, че „евентуална титла, присъдена без завършване на първенството в цялост, може да застраши участието в европейските турнири през следващия сезон“. Това обаче може да се случи, ако в крайна сметка голяма част от вътрешните първенства в Европа бъдат завършени в своята цялост. Ако това се случи Брюж, който бе обявен за шампион на Белгия, може да бъде изключен от следващата Шампионска лига.

В писмото се казва още, че сезонът трябва да бъде завършен, като резултатите получени на терена са основната цел, която всеки трябва да преследва колкото е възможно по-дълго дори и в безпрецедентната ситуация като тази пандемия.

УЕФА не се отказва от вариантите за довършване на вътрешните първенства, като по този въпрос бяха създадени две работни групи, които се занимават с възможното преструктуриране на календарите, правните въпроси, регулациите и финансовите последици от това, че първенствата ще продължат и след 30 юни.

Очаква се първата работна група да предложи варианти за календар, а това решение са очаква до средата на месец май.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ