Левски генерира огромна печалба

7 Dni Sport06.03.2020
Левски - Лудогорец, Нуно Рейш, Иван Горанов, Мартин Петков, Холмар Ейолфсон, Янис Каргас, Насиру Мохамед, Стайн Спиерингс, Хали Тиам, Найджъл Робърта

Какво спечели Левски в четвъртък вечер? Най-важната си победа от началото на годината и може би от началото на сезона. За първи път от 3 години и половина насам, пък макар и след изпълнение на дузпи, „сините“ успяха да надделеят над съвременния еталон за класа в българския футбол – Лудогорец. Да, домакините имаха и късмет, със сигурност и разградският тим не се представи на максимума на своя потенциал. Но на терена с мъжко поведение и непримиримост, каквато не видяхме само 4 дни по-рано срещу Славия, тимът на Петър Хубчев показа, че може да се противопостави на фаворита поне в единичен сблъсък, ако не в цяла кампания.

Ясно е, че Левски снощи беше спечелил и съдбата на своя страна. Спасена дузпа в добавеното време след изтичане на редовните 90 минути, както и успех при лотарията на 11-метровите удари по-късно – несъмнено „сините“ в този случай бяха целунати от Фортуна. Заслужиха го след доста изстрадани моменти. Заслужиха го най-вече привържениците, които в последния месец демонстрираха безрезервната си подкрепа за отбора.

Какво спечели Левски? Глътка въздух, от която изстрадалата „синя“ публика имаше нужда след толкова неприятни моменти и шамари от съдбата. И доза еуфория, каквато на стадион „Георги Аспарухов“ не бяха изпитвали отдавна… Може би от един друг мач с Лудогорец за Купата на България, в който Антонио Аниете донесе радост на всички по трибуните с гола си в 90-ата минута. Отново десетина хиляди привърженици подкрепяха отбора на „Герена“, само 4 дни след като понесоха сериозно разочарование от загубата и най-вече от слабата игра срещу Славия.

Какво още спечели Левски? Време. Време за клуба да търси варианти как да продължи напред като финансова издръжка и организация в обстановка, която ще бъде с една идея по-малко напрегната от досегашната. Поне до 22-23 април „сините“ запазват шансове за трофей, това ще продължи да води публиката на стадиона. Доста от феновете сигурно ще бъдат до отбора и при несполуки, но няма спор, че посещаемостта се увеличава тогава, когато има изгледи за успех. Така е навсякъде. А в колкото повече срещи аудиторията е близо до числото 10 хиляди, толкова по-вероятно изглежда Левски да привлече спонсори и рекламодатели, от които има сериозна нужда в момента. Финансовата помощ на феновете се оказа безценна в последния месец, но наистина няма как само привържениците да издържат клуба. На ход е изпълнителният директор Павел Колев. Ако няма опашка от спонсори, такива трябва да се потърсят. Аргументът, че по 2-3 пъти месечно брандът ти е пред очите на десетина хиляди души, може да бъде примамлив за мнозина. И моментът на ентусиазъм по трибуните трябва да се използва. Изпусне ли се тази вълна, би било доста жалко за всички в Левски.

Какво спечели Левски в четвъртък? Надежда, разбира се. Надеждата е последното нещо, което ни напуска в живота, надеждата е и най-безмилостният наркотик, който често ни заблуждава, че нещата могат да се оправят, когато всъщност са безнадеждни. Такава ли е ситуацията в Левски? Със сигурност облаците над „Герена“, ако използвам думите на Тити Папазов, в момента далеч не са толкова черни, колкото изглеждаха преди месец. Надеждата, разбира се, е свързана с това отборът най-после да сложи край на 11-годишното очакване за трофей. Но по пътя към бленуваната купа има още не едно, а две препятствия. Най-сериозният опонент действително беше елиминиран, но срещу който и да се падне Левски на полуфинал, ще срещне сериозни проблеми, ако си позволи да не играе на максимума на силите и моментните възможности, както беше срещу Лудогорец.

Но какво толкова спечели Левски в четвъртък? Все още нищо. Припомням пак еуфорията след гола на Аниете в полуфинала през 2015 г. Тогава всички смятаха мача с Лудогорец за финал преди финала, но в истинския двубой за трофея „сините“ загубиха, и то след като допуснаха две попадения срещу Черно море в последните минути – първо на редовното време, а след това и на продълженията.

Важното е и в Левски да не „спечелят“ заблудата, че всички проблеми вече са забравени. Напротив, в играта на отбора има много неща, които трябва да се подобрят. Срещу Славия футболистите изглеждаха така, сякаш някой им е изпил силите. И срещу Лудогорец се усещаше тежест в действията – дали е временен период на трудност след тежка физическа подготовка през зимата или пък се събра натоварване на гърба на някои футболисти, които не могат да го понесат в момента? Това ще се изясни в следващите седмици. В игрово отношение Петър Хубчев има много какво да подобрява. Но и той спечели от дузпите срещу Лудогорец, които гледа от тунела, защото поне за няколко седмици няма да бъде „залаган на дузпата“. Или поне до следващия мач със Славия.

И срещу Лудогорец се видя, че този отбор на „сините“ отстъпва като класа на шампионите. Въпреки че заплатите на първия тим „гълтат“ около половината от 18-19 милиона лева на година, споменати от ръководството, нивото на играчите трудно може да се мери като индивидуалности с тези от Разград. Има проблясъци и потенциал във всеки футболист – Спиерингс например демонстрира отличен контрол над топката, поглед и умение да разпределя действията в предни позиции за секунда. На този етап нидерландецът и Холмар Ейолфсон изглеждат играчите, спрямо които останалите трябва да се мерят в Левски.

Какво спечели Левски? Просто един футболен мач. Първа победа за 2020 г., макар и статистически да се води равенство. Предстоят още много „сини“ мачове – и на терена, и извън него.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ