Изненада, Лудогорец има фенклуб във Франция

7 Dni Sport08.02.2020
735-459-norber-razfindraingo

Това е Норбер, президент на фен клуба на българския Лудогорец във Франция. Цялото му име е Норбер Разафиндраинго и е привърженик на „орлите” от 2014-а година, съобщава LeTelegramme. Любовта на Норбер към тима от Разград датира от 2014-а година, ставайки и посланик на клуба във Франция. Зеленият цвят на отбора е още по-близък до Норбер, който е и ревностен привърженик на легендарния френски клуб – Сент Етиен.

„Географски можем да сравним Лудогорец с Гинган. Ако гледаме откъм финанси, повече дори от Пари Сен Жермен”, казва Разафиндраинго пред медията.

„Разград е с население от 35 хиляди жители. Това обаче не попречи на клуба да направи необуздан футболен триумф в ширините на България, след като през 2012-а триумфира за първи път с титлата на България. Оттам ме съблазни тяхната история”, казва още френският фен на тима от „Хювефарма Арена”.

На 57-годишна възраст той е мениджър-продажби на едноименната фирма във Франция. Компания, специализирана в здравеопазването и храна за животни, базирана в България, принадлежаща на собственика на клуба. „Това е сред десетте най-ценни богатства на България”, казва още Норбер, който набързо направи връзката между Лудогорец и френската провинция Бретан. „В географски план това е българския Гинган, далеч е от големите градове”, казва още той пред френското издание.

Французинът признава, че само един мач го е накарал да хареса българския тим – през 2014-а година срещу Базел. „Това беше първият им сезон в Шампионската лига. Отборът игра в София, защото неговият стадион не беше лицензиран тогава. До 2016-а година клубът не можеше да играе европейските си мачове в Разград, но аз имах възможността да заведа там клиенти на определени мачове. Февруари 2018-а година по време на мача с Милан, един от тях ми каза: „Защо не направиш фенклуб във Франция”.

Това бележи старта на френския фенклуб на Лудогорец – Ludogorets Green Matik 22. Числото 22 не е случайно, тъй като идеята е била точно на мача с Милан, който е на 22-и февруари.

„Направихме събитие в Рен през септември същата година, за да популяризираме фенклуба. Събрахме близо 60 човека, които бяха заинтригувани защо всички сме облечени в зелените фланелки. Хубавото е, че тези 60 човека, всеки един от тях е професионалист в неговата сфера. Втората ни среща, през миналата година, присъстваха 110 човека, което бе свързано и с международно събитие за различни бизнес-интереси. Често новите фенове на Лудогорец тук се събират в барове, за да гледат мачове на телевизори в Бретан. След като ни видят хората в заведението със зелените екипи, то те идват и започват да ни разпитват и гледат с нас”, продължава той.

Норбер признава, че февруари 2020-а година ще е много зает за феновете на българския клуб във Франция, както и за него. „Орлите” играят на дваж пъти срещу Интер Милано за Лига Европа, а той признава, че ще посети срещата в Милано, тъй като по-рано през месеца има служебни ангажименти. „Целта е да тръгнем почти всички членове на фенклуба – от Лориен, Гинган, Рен и Брест, за да подкрепим отбора на „Джузепе Меаца”.

Норбер е направил и връзка с крайния бранител на Лудогорец – Жордан Икоко. Бившият играч на Гинган е участвал за набавянето на повече от 350 фотоса и 60 видеоклипа, свързани с българския клуб. Целта пред Норбер – разширяване на кръга, като влезе в контакт с Шалон-ен-Шампан, за да може градчето да се побратими с Разград. „В Бретан няма град, побратимен с Разград. Бихме могли да инициираме такова нещо. Ако не стане с Шалон, то се сещам за Брест. Това би било възможност да организираме приятелски мач с Брест за откриването на бъдещия нов стадион”, завърши Норбер Разфиндраинго.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ