Стоичков в Топ 30 на най-великите завинаги! Англичани: Всичко започна от едно наказание с ЦСКА

7 Dni Sport05.02.2020
Книга Христо Стоичков (11)

Христо Стоичков попадна в престижната класация на сайта 90min.com за 50-те най-велики футболисти за всички времена. Легендата на българския футбол бе поставен на 38-ото място.

„Христо Стоичков: Националната икона на България, който стана част от ДНК-то на Барселона.

Това беше кариера, която почти не стъпваше на земята.

На 19 години Христо Стоичков участва в двубой, в който са отстранени шест играча по време на финала за Купата на България, когато носи екипа на ЦСКА. Може да ни се струват драконовски мерките, но му е дадена доживотна забрана да играе футбол. Но това е стандартно решение в тогавашната социалистическа България.

Още като юноша Стоичков показва своя нрав, който в крайна сметка му печели прякора Камата. Забраната да играе футбол е отменена и пет години по-късно той отива в Барселона срещу 2,7 милиона паунда.

От другата страна на Европа, на източното крайбрежие на Испания, Стоичков хвана окото на Йохан Кройф, който искаше да добави още към звездния си тим – да не говорим за някой с подобедн нрав.

Той показа характера си и в Каталуния. Макар и отново след поредното наказание. В първото си Класико срещу Реал Мадрид Стоичков настъпи главният съдия и бе наказан за дълго време.

„Преди да дойде Стоичков, имахме екип от мили хора. Но не можете просто да имате изцяло такава група“, казва Кройф. „Имате нужда от някой като Стоичков, който е агресивен по положителен начин и който може да предаде тази агресивност на останалите играчи“, допълва великия нидерландец.

Забраната му приключва и с 20 гола в 33 мача, Барселона печели Ла Лига. Той също помогна на каталунците да достигнат финала на КНК, но пропуска двубоя, загубен от „блаугранас“ с 1:2 от Манчестър Юнайтед.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ