Световната купа срещу Шампионската лига

7 Dni Sport26.01.2020
публика трибуни писта Банско Г С 1ви манш 47

Телевизионните предавания от Пирин бият по стандарт най-гледания футболен турнир и тези факти, които ще прочетете в следващите редове го доказват.

0,5 милиарда зрители ще достигне глобалната телевизионна аудитория за стартовете, които се излъчват на 3 континетнта. Камерите осигуряващи картината на Бъндеришка поляна, са общо 28 на италианската фирма „Инфронт“, която държи правата за Световната купа. Това прави стандартът на заснемането на състезанията в Банско по-висок от този на Шампионската лига по-футбол.

№7 – Настоящата Световна купа по ски е под №7 във визитката на Банско. Курортът домакинства на най-високо ниво вече повече от десетилетие. Тази е деветата Световна купа тук, след като 2 поредни години – 2017 и 2018, приехме и сноуборда, а генерално през новия век за България е юбилейна десета в зимните спортове. Дебютът на страната ни в най-комерсиалната бяла надпревара бе през 2007 година, когато в София се състоя сноубор зрелището Биг Еър.

55 състезателки от 13 нации стартират в трите дни. Фактически на Бъндеришка поляна е нещо, като мини олимпиада, защото пиринския ландшафт украсяват актуалните шампионки във всички диспциплини от последните зимни игри в Пьонгчанг преди 2 години. Тук са и притежателките на титлите от първенството на планетата в Оре през 2019 г. Това е четвъртото идване на дамите в Банско след 2009, 2012 и 2015 г.

Топ 10 – Със състезанията в първия месец от годината Банско автоматично влиза в Топ 10 на най-елитните зимни центрове, защото през януари привилегията да приемат Световната купа имат само курорти от ранга на австрийските Кицбюел и Шландминг, швейцарските Аделбоден и Венген, германския Гармиш-Партенкирхен и италианския Кордина д’Ампецо.

312 тона тежи само оборудването за състезанията, което пристигна на 1620 метра надморска височина с 36 тира.

4,2 млн. лв е бюджетът на Световната купа в Банско. Навсякъде другаде цифрите са същите, но в евро.

2 от 20 – Само Банско и Лейк Луис (Канада) са единствените от 20-те домакини на състезанията от редовния сезон на Световната купа за жени, които организират 3 скоростни дисциплини (2 спускания и Супер Г).

8 са месттата на планетата, които тази зима посрещата Световната купа по 3 дни. Така Банско се нарежда до курорти, като американския Бийвър Крийк, италианския Бормио, швейцарския Венген, австрийските Кицбюел и Хонтерщодер – при мъжете, и кандския Лейк Луис и шведския Оре при жените.

5000 – трибуната за Световната купа е с размерите на малък футболен стадион, като седящите места са 3000. С фензоната и миксзоната общо 5000 души гледат на живо стартовете.

20 километра е дължината на обезопасителните мрежи на пистата „Марк Жирардели“.

1000 души участваха в подготовката и организацията на стартовете.

Вестник: „Банско утре“

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ