Пистата в Банско с наклон за Гинес

7 Dni Sport24.01.2020
Банско

Като състезател мажоритарният собственик на концесионера на ски зона Банско Марк Жирардели твореше история за Световната купа. Сега пистата за скоростни дисциплини тук, която е кръстена на него, прави същото.

Справка във ФИС показва, че именитото трасе, приемащо от петък до неделя седмото домакинство на курорт №1 на най-комерсиалната бяла надпревара, е най-стръмното от всички в настоящата кампания при жените. По показатели то дори бие легендарната „Щрайф“ в Кицбюел (Австрия), ктдето този уикенд карат мъжете. Нещо повече, с параметрите си „Марк Жирардели“ е достойна за Гинес. Средният ѝ наклон в спусканията е 37%, което е само с 0,45 на сто под този на най-стръмната улица в книгата на рекордите – в град Харлех в Северен Уелс. Денивелацията на пистата в най-бързата дисциплина под връх Тодорка е максимално допустимата – 800 метра (старт на цели 2415 и финал на 1615 метра), като това, отнесено към късата ѝ дължина от 2316 метра, прави ъгъла на движение по нея особено страховит. Само за сравнение „Щрайф“ е 860 метра, като обаче стартът е на далеч по-ниската кота от 1665 метра, а дължината ѝ е цели 3312 метра. Така средният наклон на смятаното за най-зловещото място в Световната купа е едва 27%.

И още един респектиращ факт във визитката на писта „Марк Жирардели“ – тя е една от малкото на планетата, на която от старта се вижда финалът. Трасето ѝ за Супер Г пък дори е с 38% отвесност, но денивелацията му е 600 метра.

Вестник „Банско утре“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ