Историческо постижение за Алберт Попов на Олимпиадата в Пекин

Алберт Попов,

Най-добрият ни скиор Алберт Попов направи изключително силен втори манш в мъжкия гигантски слалом на Пекин 2022 и завърши на 17-о място в крайното класиране на дисциплината.

Това е най-силното представяне на български скиор на олимпийски игри в гигантския слалом. Петър Попангелов има във визитката си 21-о място на Игрите в Сараево през 1984 година. В Пьонгчанг през 2018 г. Алберт Попов пък завърши 28-и.

Вторият манш беше отложен с повече от един час заради лошите метеорологични условия, а след това Попов мина по трасето за 1:07,34 секунди, което е седмото най-добро време от всички състезатели във второто спускане. Първият манш се проведе при много тежки условия и Алберт завърши на 27-о място. Самият той призна, че е било битка за оцеляване до финала.

Олимпийската титла спечели Марко Одермат (Швейцария). Той финишира с общо време 2:09,35 минути, което е с 5,59 секунди по-добро от сумарния резултат на Алберт Попов. Със среброто се окичи словенецът Жан Краниец, който беше осми след първия манш, а в крайното класиране остана на 0,19 секунди след Одермат. Трети остана Матийо Фавре от Франция, изостанал на 1,34 секунди.

Алберт Попов заяви, че дори е изненадал дори себе си с това доброто представяне в днешния ден, въпреки усложнените условия и намалената видимост по пистата.

„Това ни беше целта, много по-лесно е когато караш с твоята линия, с твоя път, когато знаеш кога можеш да забавиш или да търсиш скорост. Виждаше се и теренът, бяха изчистили много добре трасето, смятам, че са се справили перфектно“, сподели Алберт Попов пред БНТ.

В сряда, 16 февруари, на Алберт Попов предстои участие в класическия слалом. Тогава на старт ще застане и вторият ни представител в алпийските ски на олимпийските игри в Пекин – Камен Златков.

„Със сигурност мога да се представя по-добре в слалома. Днес изненадах и себе си, два пъти се пуснах на тренировка за гигантски слалом, защото не искам да изпусна шанса си тук и затова обърнахме внимание на слалома. Пистата за слалом е доста лесна, има много по-тежки трасета в Световната купа. Това не прави състезанието по-леко, а напротив, защото скоростта е доста висока и се опитваш да вземеш максимума. Тогава се правят много грешки. Пожелавам си да съм от тези късметлии, които ще дадат всичко от себе си и ще им се получи“, коментира Попов.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ