Прокобата на дузпите пак унищожи „синята“ мечта за трофей!

1

Левски загуби с дузпи от Черно море на „Тича“ в 1/8-финал за Купата на България и за пореден път прокобата на наказателните удари застигна „сините“.

Двубоят започна с натиск и лоша новина за Левски – Холмар Ейолфсон контузи коляното си и бе изнесен на носилка, а вместо него влезе Аймен Белаид още в 7-та минута. Веднага след смяната Станислав Костов овладя в центъра на терена, като варненци имаха претенции за игра с ръка, но Ивайло Стоянов остави действията да продължат и топката стигна до Жерсон Кабрал, който си я нагласи на левия крак и стреля извън наказателното поле. Кълбото се отклони в рамото на Васил Панайотов и изненада Благой Макенджиев, чийто опит да спаси с една ръка не сполучи.

Радостта от ранният гол за „сините“ обаче бе кратка. В 12-та минута Георги Илиев изведе Атанас Зехиров зад гърба на защитата на столичани, Белаид не се ориентира добре и крилото на варненци елеганто пусна покрай Митрев за 1:1. Вратарят не бе достатъчно уверен малко по-късно, боксирайки почти пред себе си и създавайки суматоха в наказателното поле, но Тиам все пак успя да изчисти.

В следващите минути двата отбора се захапаха здраво в центъра и положения пред двамата вратари липсваха. В 33-та минута Обертан получи в наказателното поле и насочи към Костов, а Пламен Димов посегна и игра с ръка с топката. Реферът Стоянов обаче безмълвно пропусна ситуацията, неотсъждайки чиста дузпа за Левски.

В 43-та минута Черно море получи фаул на 22-23 метра от вратата, който Георги Илиев изпълни фалцово към горния десен ъгъл, но Митрев с една ръка успя да избие, а после и защитник изчисти.

Второто полувреме не предложи особено интересни моменти в първите си 30 минути и изглеждаше, че мачът върви към равенство в редовното време и продължения. В 77-та минута Левски изпълни корнер отдясно на Макенджиев, бранителите не се справиха добре и Яблонски стреля нескопосано извън пеналта. Хали Тиам обаче бе оставен непокрит край дузпата и прати топката безкомпромисно в мрежата за 2:1 в полза на „сините“. Сенегалецът се разписва във втори пореден мач, след като вкара гол и на Верея при 7:0 на „Герена“.

Черно море се хвърли да щурмува вратата на Левски и 83-та минута това можеше да коства трети гол. Макенджиев обаче бе заел точната позиция, за да избие изстрела на Костов, който засече на първа греда подаване от фаул.

В рамките на 86-та минута Моряците на два пъти можеха да изравнят. Кононго нахлу на скорост отляво и стреля силно, но Митрев успя да избие високо над вратата. От корнера се стигна до игра с глава на резервата Радослав Василев, който изпревари защитник и вратаря, но топката тупна на сантиметри от гредата и излезе в аут. В крайна сметка варненци успяха да стигнат до равенството, след гол на резервата на Георги Божилов в първата от трите минути добавено време. Той засече с едно докосване остър пас от фланга на Мирослав Енчев, който бе стигнал до топката след неуспешен опит за пробив на Мартин Минчев.

Така се стигна до продължения на „Тича“, които започнаха по идентичен начин като мача за Левски – с принудителна смяна. Иван Горанов получи удар при изравнителното попадение на Черно море и бе заменен от Ивайло Найденов, като има съмнения, че капитанът на „сините“ е с пукнато или счупено ребро, което наложи и откарването му в болница. Иначе Найденов застана отдясно на защитата, а Цветкович мина отляво. Капитанската лента сложи отново Митрев.

Eдинствената опасна ситуация в двете продължения от по 15 минути дойде 4 минути преди края на второто такова. Станислав Костов бе изведен в наказателното поле на Моряците и стреля с левия крак, но много, много встрани от вратата. Нападателят бе сменен няколко секунди преди последния съдийски сигнал, за да влезе на негово място Филипе Нашименто, който трябваше да се нагърби с едно изпълненията на дузпи, за да бъде определен крайният победител в сблъсъка.

Георги Илиев отбеляза при първия изстрел от бялата точка, а Кабрал изравни. И двамата вратари уловиха ъглите на изпълнителите, но не успяха да отразят. Героят, който прати мача в продължения, обаче изпусна втората дузпа за Черно море. Георги Божилов излъга Митрев за посоката, но топката срещна гредата от външната страна. Безкомпромисен удар на Яблонски под гредата в центъра на мрежата изведе Левски напред с 2:1 при дузпите и 3:2 в общия резултат. Васил Панайтов вкара третата дузпа за Черно море, а Цветкович хладнокръвно реализира за „сините“. Ради Василев елегантно прати в мрежата зад Митрев за 4:4 при четвъртото изпълнение, а Хали Тиам, който на финала за Купата пропусна срещу Славия, този път не трепна и Левски отново поведе. Резервата Патрик Андраде се нагърби с последната дузпа за Моряците и запази надеждите им с безкомпромисен изстрел  преди зад топката за Левски да застане Филипе Нашименто, който изпусна срещу Етър през миналия сезон. Португалецът се засили и се подхлъзна точно преди да ритне топката, което я прати високо над гредата и Моряците оцеляха в критичния момент. Пламен Димов прати в мрежата за варненци и Нуно Рейш вече трябваше да спасява „сините“. Халфът стреля в горния ляв ъгъл, тресна напречната греда и топката тупна пред голлинията, която изхвърли Левски от турнира за Купата на България! Моряците почнаха да празнуват пред агитката на Левски, а феновете наслизаха от трибуните, за да търсят саморазпразва. Ситуацията обаче бе овладяна и всичко се размина.

 

ЧЕРНО МОРЕ – ЛЕВСКИ 2:2
0:1 Кабрал (9)
1:1 Зехиров (12)
1:2 Тиам (78)
2:2 Божилов (91)

ЧЕРНО МОРЕ: Благой Макенджиев, Мирослав Енчев, Пламен Димов, Илиас Хасани, Уго Кононго, Атанас Зехиров (73-Мартин Минчев), Васил Панайотов, Георги Илиев, Петър Витанов, Меди Фенуш (81-Георги Божилов), Жоржиньо (64-Радослав Василев)

ЛЕВСКИ: Божидар Митрев, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон (7-Аймен Белаид), Иван Горанов, Кали Тиам, Нуно Рейш, Давиде Мариани (75-Станислав Иванов), Жерсон Кабрал, Габриел Обертан, Станислав Костов

Снимка: Varnautre.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ