Спас Русев в атака срещу Кабаков! Извади статистика за анти-футбола в Разград и отговори на Ганчев за ДАНС и Наско

Левски Тренировка (36) спас русев красимир иванов

Собственикът на Левски Спас Русев атакува реферът Георги Кабаков заради 3-минутното продължение, което даде при загубата на „сините“ с 1:2 от Лудогорец в Разград, пресмятайки, че толкова време само е било нужно да се извършат шестте смени в мача и допълвайки, че над 11 минути не се е играл футбол заради спирания на играта. Босът на Левски отговори и на Гриша Ганчев, който вчера даде изключително откровено интервю за ситуацията в българския футбол.

– Г-н Русев, изненадан ли сте от оценката на Гриша Ганчев, че от футболните грандове в България само Вие играете феърплей? Лично аз не помня собственикът на ЦСКА да е похвалил колегата си от Левски…
– Правилата във футбола трябва да се спазват, защото в противен случай това не е спорт, а нещо друго. Винаги съм вярвал във феърплей, и то не само във футбола, и се радвам, че г-н Ганчев е оценил усилията ни в тази посока.

Но в изказването на г-н Ганчев има нещо много тревожно – усещането за предрешеност, съмнението за манипулиране на съдии, както и подозрението, че няма честност и феърплей във футбола, което витае от години сред феновете.

– Да, но самият Ганчев призна, че е бил част от порочните практики през 90-те години. Защо се оплаква от нещо, от което излиза, че е бил част?
– Така е, г-н Ганчев казва, че преди повече от 10 години е имало подобна практика, но важното е, че сега апелира за абсолютно коректна и спортсменска игра и призовава ДАНС и прокуратурата да се заемат и изяснят дали има задкулисно влияние в българското първенство. Подобно изказване, идващо от фигура като тази на г-н Ганчев, , не бива да се пренебрегва, защото го казва човек, който от 20 години e във футбола и би следвало да е запознат в детайли как функционира тази система. Не знам дали има някой друг футболен деятел, който от толкова много години да се занимава активно с български футбол.

– По-сериозен опит има Венцислав Стефанов. Има ли право Ганчев да говори за корупционни практики и морал, след като е бил част от порочните схеми?
– Аз не съм човекът, който ще отсъжда кой е морален и кой не. Има си съответните органи, които трябва да изяснят този въпрос. Но ние не трябва да допускаме да се създава в обществото усещане за несправедливост и за предрешеност.

Футболът е най-популярната игра в света. Ние имаме милиони привърженици  в България, които следят с интерес мачовете и не трябва да допускаме това чувство да остава в тях. Ние сме правова държава и би следвало това да се отнася и за футбола.

– Не зависят ли резултатите от класата и спортно-техническите умения на футболистите? Защо постоянно виновници за загубите трябва да са съдиите?
– Безспорно решаващият фактор за това дали един мач ще бъде спечелен или загубен са качествата на футболистите и тяхната игра. Но се създава едно неприятно впечатление, че съдиите с техните отсъждания и решения биха могли да влияят под някаква форма на резултата.

В последните години сме свидетели на доста фрапиращи случаи и не е нормално фенове на някой отбор да  излизат с превантивна декларация спрямо съдийството, както се случва в България.  За всички години, които съм живял в Англия, не помня да се е случвало подобно нещо, а и там, както знаете, футболът буди доста страсти. Това го има само тук, което означава, че има натрупано  усещане за несправедливост.

– Не са ли грешките на съдиите много удобно измъкване от слабите резултати?
– Никога не съм си позволявал да коментирам съдии, техните назначения и отсъждания. В никакъв случай не търся оправдания в съдията заради резултата на даден мач.

Не познавам лично нито един съдия. Единственото, за което винаги съм апелирал е за коректност. Ето сега, последният мач с Лудогорец, на който присъствах – ние загубихме този мач, защото допуснахме грешки, но и съдията остави в мен неприятното впечатление за некоректност. А тук говорим за рефер, който е най-добрият в България. В съдийските отсъждания има и обективност,  и субективност. В зависимост от своята позиция на терена един съдия може да прецени дали има дузпа или няма, дали има засада или не, има ли фаул или не. Това са субективни фактори, но има и обективни като продължителността на мача. 6 смени по 30 секунди са 3 минути продължение и това е чиста математика. Същото важи и за спирането на играта. Всеки съдия има часовник и е лесно да прецени какво продължение да назначи. Времето може да бъде отчетено по много елементарен начин.

Аз бях силно изненадан, когато видях, че Кабаков назначи само 3 минути продължение на мача ни с Лудогорец. Чистата статистика показва, че през второто полувреме заради нарушения играта е спирана общо 11 минути и 25 секунди. Между 80-ата и 90-ата минути играта е била спирана за 7 минути.

От назначеното 3-минутно продължение се е играло само 60 секунди. На този фон е необяснимо защо съдията даде толкова кратко добавено време.

И този коментар не бих си позволил да направя за съдиите, ако само няколко часа преди мача ни в Разград не се бе играло едно от най-големите дербита в света – Челси – Манчестър Юнайтед.

На тази среща съдията даде 6 минути продължение без да има кой знае какво основание и мачът се реши точно в последната секунда на продължението.

Късно снощи идентична ситуация се разигра и на дербито между Милан и Интер, което също приключи с гол в самия край на добавеното време.

Това са неща, които съдиите трябва да избягват, защото така се насажда усещане за предрешеност и тенденциозност.

– Нанесе ли Лудогорец сериозен удар върху шампионските амбиции на Левски с победата в Разград?
– Не искам да взимам отношение за това какъв е ефектът от загубата ни в този мач. Нашите амбиции продължават да са такива каквито са ги декларирали треньорът Стоянович и футболистите.

До края на първенството има много мачове и аз съм сигурен, че треньорът и състезателите ще докажат дали тези амбиции са постижими и могат ли да ги реализират.

– Връщам ви на интервюто на Ганчев, в което той каза в прав текст, че и Сираков е правил нередности в мачовете. Тази ли е основната причина да не върнете Сираков в Левски, въпреки натиска на определени фигури начело с Георги Марков това да се случи?
– Аз нямам доказателства и не мога да кажа дали Сираков е участвал в нередни неща или не. Не мога да коментирам подобно нещо. Сираков е една от най-големите легенди на Левски и ще остане винаги такъв.

– Кажете ясно и категорично коя е истинската причина Сираков да не е част от ръководството на Левски?
– В момента клубът има действащо ръководство. Климатът в отбора е много добър, резултатите се виждат и не виждам причина Левски да има нужда от допълнително подсилване с кадри.

– Следите отблизо ситуацията в Левски. Как гледате на това, че 9 от титулярите на „сините“ са чужденци, а само двама са българи?
– Живеем във време, което е характерно с тотална глобализация и това няма как да не засегне и футбола.

Докато преди виждахме чужденци само в клубните отбори, сега те присъстват и в националните гарнитури. Примерите за това са много. Погледнете само националните отбори на Русия, Швейцария и Норвегия.

Футболът е много конкурентен. Ти искаш да печелиш, да прогресираш и да постигаш високи резултати. Основните приходи на отборите идват от европейските клубни турнири и за да си конкурентен в тях,  няма как това да се случи без навлизането на чуждестранни играчи в отборите. И не защото българските футболисти са слаби, а защото процесите в детско-юношеските отбори са изостанали.

А и аз не познавам европейски отбор, който да има успех на турнирите и да е съставен само от местни момчета.

– Има ли амбиции Левски да спечели титлата и купата?
– Естествено е тези амбиции да са приоритет №1 за клуба. Смятам, че тази година ние имаме конкурентен отбор, който да се бори и за двата приза.

– Преди 2 години докарахте Обертан в Левски и сега той е лидер на отбора. Ще привлечете ли и други класни футболисти?
– Много се радвам, че Обертан предпочете да остане в Левски. Престижно е в Левски да играе футболист, който е бил в отбори като Манчестър Юнайтед, Нюкясъл и Уигън. Желанието му да е при нас означава, че той се чувства комфортно в отбора.

За момента смятам, че Левски има добре изграден гръбнак и няма да правим мащабна селекция, а само подсилвания на някои от постовете. Смятам, че имаме добър отбор.

– Много от президентите на българските грандове биват обругавани, ако не спечелят титли. Не се ли опасявате, че Вашата репутация може да пострада, ако Левски не постигне целите си?
– Във футбола, особено в големите клубове съществува подобно  явление – когато печелиш си велик, а когато загубиш си нищо. Няма средно положение.

Но по начина, по който са създадени механизмите за издръжка на един клуб, аз смятам, че всеки собственик трябва да бъде много уважаван за това, което прави за българския спорт. В край на крайщата тези хора влагат и инвестират огромни средства само и единствено в името на феновете.

– Гриша Ганчев призова прокуратурата и ДАНС да влязат на проверка в отборите. Спокоен ли сте, ако утре магистратите почукат на вратите на Левски?
– Абсолютно съм спокоен и подкрепям неговия призив. Левски носи името на един от най-светлите символи на България.

Поне откакто аз съм в клуба, гарантирам, че няма манипулиране на мачове. Но призовавам това петно веднъж завинаги да се изчисти от  целия български футбол.

Ние имаме един изключително опитен и уважаван в България и чужбина футболен президент в лицето на Борислав Михайлов и той трябва да предприеме всички мерки да бъде запомнен с изчистването на съмнителните практики, които витаят в българските футболни среди от години.

Blitz.bg


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ