Министър Кралев изключително горд: Завърши най-успешната за България Младежка олимпиада

1

„Завършиха най-успешните за България Младежки олимпийски игри! Българските спортисти заслужават само суперлативи за представянето си в Буенос Айрес“, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„В Аржентина изпратихме 24 атлета , които се състезаваха в 14 вида спорт и спечелиха 10 медала – 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови. Толкова, колкото от всички младежки игри проведени до момента“, посочи той чрез профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

„И за да са съвсем ясни нещата е необходимо да се знае, че квотите за участие в тези олимпийски игри се печелят далеч по-трудно от тези за същинската Олимпиада. Александра Начева е шампионка на троен скок, титли в отборните състезанията спечелиха стрелецът Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева и двойката акробати Мариела Костадинова-Панайот Димитров, които завоюваха и самостоятелно злато на смесени двойки.

Вицешампиони са щангистът Христо Христов, състезателят на хвърляне чук Валентин Андреев и тенисистът Адриан Андреев на двойки. Бронзовите ни отличия са на сметката на Галя Шатова (вдигане на тежести) и на Едмонд Назарян (борба). Също така имаме две 4-ти, две 5-ти и три 6-ти места. На крачка от медалите останаха боксьорката Горяна Стоева и Адриан Андреев на сингъл. Пети са Татяна Воложанина (художествена гимнастика) и Алекса Георгиева със смесен международен отбор в джудото. На шесто място се класираха Диана Петкова (плуване, 50 м св. стил), Яна Копчева (тласкане на гюле) и Петър Иванов (спортно катерене).

По същото време дойде и добрата от Русия, където нашите юношески национали по бокс спечелиха 3 европейски титли и един сребърен медал. Пьотр Нестеров поведе световната ранглиста в тениса за юноши до 16 г, а Адриан Андреев ще финишира сезона под номер 4 в света при младежите до 18 години. Новата вълна в българския спорт настъпва и дава сериозна заявка за присъствие по световните върхове през следващите осем години. Знам, че сме на прав път и благодаря на младите българи и техните треньори, че го доказаха.

За призьорите в индивидуалните състезания са предвидени премии по „Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от министерството на младежта и спорта за постигнати през 2018г. призови класирания на световни и европейски първенства за мъже и жени и летни младежки олимпийски игри“. Поради изключителното представяне обаче, за „Постигнати изключителни спортни резултати, които утвърждават авторитета на българския спорт в световен мащаб и издигат престижа на Република България“, премиите за медалистите ще бъдат увеличени, като такива ще получат и тези, взели отличия в отборните състезания. Медалистите в индивидуалните състезания ще получат по 15 000 лв. за спечелен медал, а отличията спечелени в отборните смесени състезания с атлети от различни националности ще бъдат премирани с по 10 000 лв.“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ