Ел Маестро: Разбира се, че всички ме искат – аз съм фантастичен треньор! Радвам се за емблемата, така всички забравиха, че Левски ме би

Нестор Ел Маестро~05

Треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро посети Военния клуб вчера по повод 90-годишнината на живата памет на армейците Александър Манов. Нестор говори пред медиите, като засегна актуалните теми около отбора, а направи и любопитен коментар относно закупуването на емблемата през миналата седмица.

Г-н Ел Маестро, как преминава тренировъчният процес в паузата, предвид че имате цели 10 национали?
– Всичко е наред, макар че наистина тренираме без половината отбор. Има и позитивни страни. Хубавото е, че 4-та ни национали от представителния тим на България ще си дойдат заредени с добра енергия, което ще се прехвърли и на нашия състав. Но всичко е стандартно – тренираме здраво, не са настъпили някакви драматични промени. Наблягаме най-вече на физическата работа, почти не тренираме тактически, защото без половин отбор няма как да го направим. Но постепенно националите започват да се връщат и вече ще работим по-целенасочено за двубоя с Етър. Труден мач, но такъв, в който сме задължени да победим.

Едва ли сте на мнение, че паузата в първенството идва в подходящ за ЦСКА момент?
– Положението е каквото е. Три паузи за националните отбори само през есенния дял от сезона са малко странни. Това нарушава тренировъчния ти ритъм в известна степен, но е едно и също за всички отбори.

Подобри ли се вече настроението след дербито с Левски?
– Не знам, моето настроение си е спокойно по всяко време. Може би сред играчите е по-добре сега. Трудно е да преценя, но в крайна сметка победите помагат. Трябва да си върнем позитивната атмосфера и доверието на феновете, а за това е необходимо да спечелим повече от един мач. Може би ще са ни нужни 5-6 победи, за да си върнем настроението, в което бяхме преди.

Как възнамерявате да го постигнете?
– Няма да има драстични промени. Ние сме достатъчно добри, за да постигнем серия от успешни резултати. Имаме някои по-лесни мачове, после две трудни гостувания. На хартия ще сме фаворити във всяка една от тези срещи. Всичко е въпрос на постоянство и концентрация. Би трябвало да влезем в позитивна серия от резултати.

Какво искате да виждате от тима оттук насетне? 
– Все същото, което винаги искам да виждам. Защо ме питате?

Скоро не сме го правили…
– (Смее се.) Това е процес. Българското първенство е малко особено, защото имаме два съперника, които са на нашето ниво и са или малко по-добри, или малко по-слаби от нас. Имаш дербита срещу два отбора, а във всички останали срещи ти си изявен фаворит. Със сигурност трябва да подобрим играта си в големите мачове, но следващият такъв е на 6 декември (б.р. – с Лудогорец). Дотогава във всеки двубой ние ще сме фаворити. Като погледна назад, ние бяхме почти перфектни в тези, условно казано, по-леки мачове. Така че ще се опитаме да продължим да правим това, което правихме досега.

В социалните мрежи се появи дискусия, свързана с евентуално ваше назначение за селекционер на Словакия. Как гледате на това?
– Разбирам, че всички ме искат, защото съм фантастичен треньор, но… Не е чак толкова странно, че някой ме е споменал като вариант, но не можем да говорим сериозно за това. Има много кандидати за тази работа и мога да посоча поне двама-трима, които са по-добър избор, отколкото мен. Освен това аз съм на 35, а не на 65. Да застана начело на национален отбор определено не е посока, в която искам да поема.

Каква атмосфера очаквате в неделя срещу Етър след събитията от миналата седмица?
– Имате предвид със закупуването на емблемата, нали? Трябва да призная, че не разбирам напълно цялата история, какво се е случвало и защо трябва да плащаме. Когато подписах през лятото, аз подписах с ЦСКА – най-големия клуб в България, с най-богатите традиции и най-много трофеи. Аз все още съм в същия отбор. Наистина не разбирам какво се е променило. Но ми прави впечатление, че нашите фенове са изключително ентусиазирани, а това е хубаво. Надявам се, че ще дойдат в голяма бройка за следващия двубой. А тази история се отрази добре и на мен. Защото измести загубата във вечното дерби – имаше по-интересна тема, която да се обсъжда. От тази гледна точка също помогна.

Поводът за събирането сега е 90-годишнината на един много важен човек за ЦСКА. Какво можете да кажете за Александър Манов?
– Самият факт, че си достигнал 90 години, е голямо нещо. Той е клубна легенда за нас. Щастливи сме, че се събрахме за неговия специален ден. Жалко, че 10 от футболистите липсват, но… Това е и приятно разнообразие от постоянния цикъл “тренировка – почивка – мач”.

Какво е мнението ви за представянето на националните играчи?
– По принцип националният отбор си има селекционер, който трябва да дава оценки. Но в крайна сметка е нещо чудесно, че имаме толкова много национали. Особено 4-та в България, защото тимът ви е успешен в последно време. Бодуров по традиция изнесе добър мач срещу Кипър, а Десподов имаше решителна роля. Срещу Норвегия пък Чорбаджийски изигра много силен двубой.

Но не се ли притеснявате, че се натрупва по-голяма умора при тях?
– Това е нещо неизбежно. Просто се надявам никой да не е контузен. Ако искаш да си голям футболист, трябва да си готов да играеш големи мачове през цялото време. Не е нещо ново за нашите момчета.

Димитър Пенев заяви, че не бива да се иска смяна на треньора след две загуби и едно равенство. Това дава ли повече спокойствие?
– Доколкото знам никой не планира да прекрати работата ми тук. Щастлив съм, когато получавам подкрепа от клубни легенди. Но нека сме честни – ние не се представяме толкова зле. Нещата се променят много бързо в българското първенство.

Кой е най-добрият резултат за ЦСКА в дербито между Лудогорец и Левски в събота? Равенството?
– Не знам, да бъда честен. Равенството е логичен резултат, но и двата отбора могат да спечелят. Нека първо да мине този двубой и тогава ще имаме по-реалистична представа за класирането. Защото Левски и Лудогорец досега са играли само по едно дерби. А ако ние спечелим мача си в неделя, класирането ще изглежда по-добре за нас при всички положения.

Успяхте ли вие лично да си починете в паузата?
– Успявам да си почина всеки ден, благодаря, че се интересувате (смее се). Изкарах цялата пауза в България. Наслаждавам се на София, а и не обичам извънреден стрес, който е неизменно свързан с пътуванията. Приятно ми е там, където съм.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ