Край на мечтите – волейболистите на България вече нямат шанс за Топ 6 на световното

Волейбол Световно 2018 България САЩ (39)

Волейболистите от националния отбор на България нямат дори и минимален теоретичен шанс да се класират за финалната шестица на Световното първенство в Италия и България в Торино. Това стана ясно след края на всички втори срещи в групите от втората фаза на Мондиал 2018 и предвид последните мачове днес.

Към момента България е на второ място в Група G с 4 победи, 3 загуби и 12 точки. На българските „лъвове“ им предстои последен мач в групата утре (23 септември) с Канада и в най-добрия случай, при победа с 3:0 или 3:1 гейма, ще завършат на второто място с 5 успеха, 3 поражения и 15 точки. За да се класират за финалите в Торино, „трикольорите“ трябва да бъдат един от двата най-добри отбори сред вторите във всички групи. Но за съжаление на феновете на България и момчетата на Пламен Константинов, дори и при най-благоприятно развитие на мачовете утре в другите групи, това няма как да стане.

Има теоретична възможност 8 отбора да завършат с по 5 победи и 3 загуби и един от най-добри втори отбори от групите да се определят измежду тях. Тимовете, които могат да приключат по този начин са Русия и Холандия от Група Е, Белгия и Словения от Група F, България и Иран от Група G и Франция и Полша от Група Н. Но как може да се получи това завързано положение?

В Група Е, в момента на заветното второ място са победителите от Лигата на нациите от Русия с 5 победи, 2 загуби и 15 точки, а Холандия са 3-и с 5 победи, 3 загуби и също 14 точки. В последните мачове „лалетата“ играят с домакините от Италия, а „Сборная“ с Финландия. При победа за „Скуадра адзура“ с 3:0 или 3:1 гейма и успех с подобен резултат на Русия над „Суоми“, руснаците ще завършат с 6 победи, 2 загуби и 18 точки, а Холандия ще има 5 победи, 3 загуби и 14 точки. При изненадваща загуба на Русия от Финландия с 0:3 или 1:3 гейма, класирането ще се запази, но „Сборная“ ще остане с 15 точки, а при поражение с 2:3, ще има 16 точки. При победа на Холандия над „адзурите“ пък, „лалетата“ ще са втори с 6 победи, 2 загуби и 17 точки.

В Група F към момента втори е Белгия с 4 победи, 3 загуби и 13 точки, а трети е Словения също с 4 победи и 3 загуби, но с 12 точки. В последните срещи „червените дяволи“ играят с олимпийския шампион Бразилия, който вече се класира за финалната шестица, а Словения ще спори с Австралия, която вече няма за какво да играе. При изненадваща победа за Белгия над „Селесао“ с 3:0 или 3:1 гейма и успех с подобен резултат на словенците над „кенгурата“, белгийците ще завършат с 5 победи, 3 загуби и 16 точки, а Словения ще има 5 победи, 3 загуби и 15 точки.

В нашата Група G България и Иран имат по 4 победи, 3 загуби и 12 точки, като единствено геймовото съотношение – 14:9 срещу 14:13, дава предимство на „лъвовете“. Днес България играе с Канада, а „персите“ с непобедените до момента САЩ. При победа за България с 3:0 или 3:1 гейма, ще завърши твърдо на второто място с 5 победи, 3 загуби и 15 точки. Със същите показатели, но с по-лошо геймово съотношение, могат да завършат „персите“ при изненадващ успех над американския тим с 3:0 или 3:1 гейма, пише Sportal.bg.

В последната Група Н второто място се държи от световният шампион Полша, който има 5 победи, 2 загуби и 16 точки. Франция преследва „Дружина полска“, като е с 4 победи, 3 загуби и 15 точки. Днес, в последните срещи, „петлите“ ще играят с Аржентина, която вече няма за какво да играе, а световните шампиони от Полша ще излязат срещу лидера в групата Сърбия. При очаквана победа на Франция над „гаучосите“ с 3:0 или 3:1 гейма и успех на Сърбия над Полша с подобен резултат, то Франция ще завърши втора с 5 победи, 3 загуби и 18 точки, а поляците ще завършат също с 5 победи и 3 загуби, но с 16 точки.

Ако всичко това стане реалност, което е малко вероятно, то за финалите в Торино ще се класират със сигурност Франция (5 победи и 3 загуби) с по 18 точки, а за другото място ще се решава между Русия, Белгия и Холандия.

А за мечтите на България ще дойде края, както и при всяко друго развитие на мачовете в групите.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ