Гръмна страшен скандал! Спортно училище източвало държавни пари, министерството предприе мерки

Спортно Училище - Георги Бенковски Плевен 2

Спортното училище “Георги Бенковски” в Плевен е източвало държавни пари от години чрез фиктивни лагери и обучения. Сигналите са подадени до NOVA, а след направена проверка министерството на младежта и спорта открило куп нередности.

“Директорът искаше да подписваме фалшиви документи и да лъжесвидетелстваме”, алармира учителят по футбол Ботьо Ботев. Ученици пък свидетелстват, че за почти пълен курс на обучение в училището, не са отишли на нито един лагер.

Асен Митев е ученик в 12-и  клас. По документи той и съучениците му от двете футболни паралелки, са ходили на тренировъчен  лагер в Горна Оряховица две поредни години. Отново  по документи, лагерите са продължили по 10 дни. Момчетата обаче твърдят, че в същото време са се намирали в Плевен. Подали са сигнал в прокуратурата.

Сигнал е подал и треньорът по футбол Милко Гаврилов, който според списъка, изготвен от директора, е водил футболистите и на двата лагера. Но докато на хартия пишело, че бил в Горна Оряховица, учителят твърди, че е водил занятия в Плевен.

„Когато този уж лагер се е провеждал, аз съм си записал в дневника, че съм бил на лагер в град Плевен. Децата са се хранили в стола тук. Той в неговия кабинет ми каза: „Подпиши ми, защото без командировъчно за дадения лагер, той не може да съществува”. Аз отказах, разбира се. Каза, че ако решим да кажем, че сме били, да кажем, че сме били в хотел „Раховец” и да предадем това и на децата. Както и да го сметнем, по-малко от 5 000 лв. този лагер не може да струва за едната и за другата година, ако е минимум по 20 лв. на човек на ден”, разказва Гаврилов.

Вместо с автобус, в отчета пишело, че цял клас футболисти пътували до Горна Оряховица с лек автомобил – личният, на директора, който се оказал бракуван, обясняват от спортното министерство.

Оказва се, че и оттам не знаят колко точно пари са похарчени за лагерите. Директорът така й не представил фактури за всичко. Откакто бил на този пост, рядко отчитал парите, които влизат в училището, включително и тези от даренията.

Освен чрез фиктивни спортни лагери, Пламен Георгиев източвал пари и от фиктивни обучения, твърдят още учителите. По документи, четирима от тях са били на тридневен курс във Велико Търново през септември миналата година. Храната и престоят им излезли по 165 лв., без командировъчните. И по време на това обучение, вместо във Велико Търново, треньорите твърдят,че са водили часове в Плевен.

Заради многото нарушения, от спортното министерство решиха да уволнят директора на училището. Веднага след това Георгиев започнал да изнася кашони с документи, твърдят източници на NOVA. Изтрил и записи от охранителните камери. На място е отишла  полиция. Кабинетът е запечатан.

Снимка: www.nui-pleven.tea.bg

 

 


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ