Само в 7DniSport.bg

Президентът на МОК Томас Бах стана Доктор хонорис кауза на НСА

28_3

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) за приноса му към развитието на спорта и олимпийските ценности в световен мащаб. Символите на почетната титла – медал и диплом, връчи лично ректорът на Академията проф. Пенчо Гешев.

Водещ на церемонията бе проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и международна дейност, а биографична информация за номинирания представи зам.-ректорът по учебната работа проф. Николай Изов.

Тържествената церемония се състоя в присъствието на кмета на град София Йорданка Фандъкова, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, членове на Академичното ръководство и Настоятелството на НСА, представители на Изпълнителното бюро на БОК, олимпийски шампиони, председатели на български спортни федерации, делегати от Международния олимпийски комитет, деятели от олимпийски клубове от цялата страна.

„Гордост е за НСА, че в нейната академична общност се включва личност като г-н Бах, но това е привилегия и за него, тъй като Национална спортна академия работи за възпитанието на младите хора в олимпийските ценности, което е основна цел на Международния олимпийски комитет“, заяви ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев при връчване на отличието.

От своя страна Томас Бах подчерта високия си респект към Национална спортна академия като институция, отдадена изцяло на развитието на спортното образование и наука.

„Като олимпийски шампион, приемам тази титла от името на цялото олимпийско движение“, заяви президентът на МОК.

Той изтъкна приноса на българските олимпийски шампиони, определяйки ги като най-добрите посланици на България, донесли с успехите си гордост и радост на цялото олимпийско семейство.

В края на церемонията Бах представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество“. Сред най-важните послания в нея бе изключителната роля на спортистите, които младите хора възприемат като ролеви модел.

„Атлетите са носители на ценностите на спорта, на олимпийските идеали за достойнство, приятелство, уважение в обществото. Днешният крехък свят се нуждае от това мощно послание на спорта повече от всякога досега“, обобщи президентът на МОК.

Церемонията завърши с поднасяне на цветя пред бюста на барон Пиер дьо Кубертен, разположен в Олимпийския кът на Ректората на НСА, редом с имената на българските олимпийски шампиони. В символичния акт заедно с президента на МОК Томас Бах и ректора на НСА проф. Гешев, се включиха кметът Фандъкова, председателят на БОК Костадинова и министър Кралев. Те бяха посрещнати от студентите от Олимпийския клуб към НСА и неговия председател проф. Лозан Митев.

Гостите разгледаха и историческата изложба на Академията, сред която има и архивна снимка на олимпийския шампион по фехтовка Томас Бах.

На среща с Академичното ръководство президентът на МОК и придружаващата го делегация се запознаха с историята, традициите и разнообразните възможности за обучение в НСА. Гостите останаха впечатлени и от отличната учебно-спортна база на Академията.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ