А помните ли къде и защо за последно Гриша Ганчев уволни Стамен Белчев?

7 Dni Sport21.04.2024
стамен белчев даниел моралес

Днешният мач между Арда и ЦСКА е интересен и от гледна точка на треньорското съперничество, което подновяват помежду си Николай Киров и Стамен Белчев.

Надмощието в досегашните сблъсъци между тях е поделено, като всеки от тях е имал силни моменти в него. Равносметката дотук от осемте им срещи в Първа лига показва, че равенствата преобладават. Те са четири, а двамата са си разменили по две победи. Интересно е и това, че при последните им два сблъсъка Стамен Белчев бе начело на Арда, а Белия водеше ЦСКА 1948. В Кърджали двубоят завърши 0:0, но в Бистрица тимът на Николай Киров разгроми съперника с 5:1.

Стамен Белчев също може да се похвали с един разгром над днешния си опонент. Той бе с 6:2 в началото на сезона 2017/18. Тогава Белия бе начело на Ботев Пд и бе разбит от ЦСКА на Белчев. Хеттрик в този мач за „червените“ заби Фернандо Каранга, който и сега е в техните редици. Докато двамата треньори бяха начело на ЦСКА и Ботев, сегашният наставник на „армейците“ записа още един изразителен успех – с 4:1 на „Българска армия“ в края на същия сезон в плейофната фаза.

Белчев обаче има да си връща на Белия, защото бе освободен от ЦСКА именно след мач между двамата. Става дума за втория престой на Стамен в Борисовата градина. Той завърши през есента на 2020-а. А последният мач от него бе в Кърджали между Арда и ЦСКА. Двубоят завърши 1:1, след което Белчев бе освободен. Първоначално бе за кратко наследен от Даниел Моралес, а след това тимът бе поет от Бруно Акрапович, припомня „Мач Телеграф“.

СТАМЕН БЕЛЧЕВ СРЕЩУ НИКОЛАЙ КИРОВ В ПЪРВА ЛИГА

2016/17
ЦСКА-София – Ботев Пд 0:0

2017/18
Ботев Пд – ЦСКА-София 2:6
ЦСКА-София – Ботев Пд 1:1
ЦСКА-София – Ботев Пд 4:1
Ботев Пд – ЦСКА-София 2:1

2020/21
Арда – ЦСКА-София 1:1

2021/22
Арда – ЦСКА 1948 0:0
ЦСКА 1948 – Арда 5:1

Балансът: 8 мача, по 2 победи за двамата, 4 равенства, голова разлика 14-12 за Белчев


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ