Инженер Гонзо ще променя формата на efbet лига, 16 отбора му идвали в повече

Благоевград - футбол - Пирин - Берое

Задаващата се реформа във Втора лига ще има за цел да подготви почвата за подобни генерални промени и във формата на елита, съобщава „Тема Спорт“. Там обаче нещата ще могат да влязат в сила най-рано от 2026 година.

Бъдещите намерения на новото ръководството на БФС са броят на отборите в Първа лига да бъде намален на 14 или 12. При всички положения дивизията няма да остане с 16 клуба, като подобна идея е била обсъдена още на първото заседание на Изпълкома преди две седмици. Затова и от централата, съвместно с ПФЛ, искат първо да експериментират във формата на Втора лига, за да видят как ще се приеме той, после да пристъпят към групата на майсторите.

За следващия сезон 2024/25 броят на тимовете остава 16, както и за по-следващия. Ще бъде обсъден обаче форматът на плейофите. Именно той поражда най-сериозни дискусии напоследък. Възможно е още от следващата кампания да има промяна. Тя ще касае най-вече първата шестица, където в момента са само 5 кръга, които реално не решават и не променят почти нищо в крайното класиране.

Не е изключено да се прибегне и до опцията за редуциране на точките след редовния сезон, който ще остане от 30 кръга.

Всичко това ще бъде включено в новата нормативна уредба, която се подготвя. И тук, както и във Втора лига, БФС и ПФЛ ще се допитат първо до клубовете, като ще се направи дискусия. Новият президент на централата Георги Иванов-Гонзо е бил категоричен, че подобни промени във форматите са неизбежни и рано или късно ще се стигне до тях. В Бояна са били на мнение, че елитна дивизия с 16 отбора вече е отживелица. Богатите правят групи от по 18-20 тима, а разумните – 10-12 отбора, най-много 14, със задължителни плейофи за по-голяма интрига и запазване на феърплея.

За последно Първа лига бе от 14 отбора през сезон 2021/22. С 12 тима А група за последно бе през 2014/15, а година по-късно се стигна и до формат с 10 клуба.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ