Илия Груев – моторът на Лийдс

7 Dni Sport28.02.2024
Плимут - Лийдс, Илия Груев

Българският национал Илия Груев започва да се превръща във все по-важна фигура в състава на Лийдс. Халфът бе привлечен при йоркширци от Вердер (Бремен) през лятото срещу 6,5 млн. евро. В началото той имаше трудности да се наложи в състава, но напоследък е не просто титуляр във всеки мач, но и се представя на много високо ниво. Спокойно дори може да се каже, че той е „моторът на отбора“ в средата на терена.

Това показва и статистиката на представянето му, която можем да видим в платформата Wyscout. В последните пет мача на отбора си Груев в почти всеки от тях е с над 90% успешни пасове. Единствено в двубоя с Плимут в Чемпиъншип е с 89% успешни подавания. Срещу Лестър е с 96%, срещу Суонзи с 97%, с Родъръм – 96% и с Плимут за ФА Къп е с 93%. При дуелите показателите му също са доста добри. С Лестър има спечелени 11 от 15 дуела, с Плимут е с 6 от 10, срещу Суонзи е със 7 от 11, с Родъръм е 7 от 9, а с Плимут за ФА Къп е с 4 от 7.

Друго, което прави впечатление, е че във въпросните срещи, които разглеждаме, Груев рядко губи топката. Това се случва по-малко от 5 пъти на мач. Единствено в срещата с Плимут за ФА Къп има 7 загубени топки, но пък тогава мачът продължава 120 минути.

В същото време Груев се справя доста добре при отнемане на топката, като винаги има над 5 отнети топки на мач, а в двата мача с Плимут (за Чемпиъншип и за ФА Къп) дори има над 10, пишат от „Спортал“.

И не на последно място, но във въпросните двубои българският национал може да се похвали, че не е получил нито един картон. Лийдс пък спечели всяка една от тези срещи и дори е в серия от 12 поредни двубоя без загуба.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ