ЦСКА разполага с голямо богатсво под рамката на собствената си врата

7 Dni Sport23.02.2024
ЦСКА - Левски, Ивелин Попов, Густаво Бусато

Тибо Вион вкара два шеметни гола и превзе заглавията след победата на ЦСКА с 3:0 над Ботев Враца. Той получи и наградата за Играч на мача, макар че далеч не може да се каже с категоричност, че имаше най-сериозна роля за успеха, тъй като направи куп поразии в дефанзивен план. Всъщност най-големият герой за червените бе човекът, поправил грешките на французина – Димитър Евтимов. Вратарят, за когото това бе първи мач в първенството за сезона, се отчете с половин дузина ключови намеси, които предопределиха изхода на срещата. На няколко пъти той бе оставян очи в очи с противниковите нападатели и във всеки от тях с прецизен тайминг на излизанията си успя да ги парира. А реалният резултат от първите 30 минути на двубоя трябваше да е 2:3 в полза на гостите. Евтимов за пореден път доказа, че ЦСКА разполага с огромно богатство под рамката на вратата си. И най-добрите показатели на червените в защита в първенството – 12 сухи мрежи и най-малко допуснати попадения (11)

се дължат
много повече

именно на страхотното представяне на Бусато, а вече и на Евтимов, отколкото на изявите на бранителите. Червеният ариергард твърде често е несигурен, а освен това е доста бавен, което води до куп ситуации пред вратата на тима. Там обаче изпълнителите са на много високо ниво. И неслучайно невероятните изяви на Бусато през миналия сезон бяха на път да помогнат за спечелването на шампионската титла.

Макар че често във футбола, както се случи и в мача с Ботев Враца, вратарите остават недокрай оценени, вече два сезона специалистите отдават нужното на бразилския страж, който отбеляза почти немислимо израстване и се превърна в един от най-добрите на своя пост у нас. Евтимов също е получавал похвали в някои двубои, като със спасена дузпа срещу Славия класира тима на финал за Купата на България през 2022 година. Неделният двубой с Ботев Враца обаче беше най-силният му за ЦСКА. Макар че бе провел пълноценна зимна подготовка, Димитър не бе участвал в първенството нито веднъж през сезона и със сигурност не е лесно при подобни обстоятелства да покажеш най-доброто си лице. Но 30-годишният шуменец направи точно това и даде ясно да се разбере, че е готов винаги да замести Бусато при нужда.

Под най-гъста сянка пък остава третият вратар Марин Орлинов, който беше привлечен през лятото. Бившият младежки национал за първи път изобщо попадна в групата на армейците в първенството, но по време на подготовката показа, че и на него спокойно може да се разчита със силни представяния срещу Тренчин и Септември Сф. Братовчедът на бившия футболист на червените – Орлин Орлинов, се труди много отдадено и по никакъв начин не позволява липсата на шанс за изява да повлияе на работоспособността му. Той спокойно

би могъл да
бъде титуляр

в някой от елитните ни клубове, но предпочита да помага за развитието на ЦСКА, за сметка на своето собствено.
Фактът, че преди началото на миналия сезон Димитър Евтимов бе желан от Локо Пловдив, е показателен, че и неговият потенциал е по-висок от ролята на резерва. Въпреки това обаче атмосферата при тримата вратари на ЦСКА изглежда изключително добра, като по време на тренировките в Турция те постоянно се шегуваха един с друг и демонстрираха, че са приятели.

Няма вратарско трио в България, което да разполага с повече качества и в същото време по-добра хармония, от това на червените. В Ботев Пловдив, където има трима чужденци на поста – Игонен, Кайзер и Ханкич, обстановката помежду им далеч не е оптимална. Повечето други отбори пък разчитат на неопитни юноши за трети избор под рамката. В Борисовата градина осъзнават с какво богатство разполагат при стражите си и със сигурност ще искат да го запазят максимално дълго.

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ