Карлос Насар с температура преди Европейското първенство

7 Dni Sport15.02.2024
Спортист на годината, Карлос Насар

Звездата на щангите ни Карлос Насар е вдигнал температура броени дни преди участието му на европейското първенство по вдигане на тежести в София. Очаква се обаче той да се възстанови до събота, когато е неговата категория на континенталното първенство.

С лека контузия е и Божидар Андреев, която обаче също няма да му попречи да участва на шампионата.

Със сигурност Насар ще бъде извеждан от Пламен Братойчев, след като обяви, че няма вяра в националния селекционер Иван Иванов. Олимпийският шампион от Барселона категорично отказал да има нещо общо с участието му на първенството.

Лек скандал е имало преди участието на Ангел Русев, който във вторник спечели четвъртата си европейска титла и пето отличие от континентални шампионати. Родителите му пристигнали от Русе, за да го гледат, но били спрени от охраната на залата, защото нямали билети. След намесата на самия Русев те били вкарани сред малцината зрители.

Европейското в София е единственото, за което се искат билети, в историята на щангите. До момента са продадени талони за 40 000 лева, които трябва да помогнат малко на раздираната от скандали федерация.

Освен куп дългове, завещани от Неделчо Колев, броени дни преди шампионата избухна и скандалът със сигнала на всички членове на управата, (без двама) срещу новия президент Ариф Маджид, който ползвал дебитната карта на централата за собствени разноски. Там влезли парите за европейското, както и държавната субсидия за централата. Сигналът бе пуснат до спортното министерство, което не е реагирало по никакъв начин до момента, КПКОНПИ и ГДБОП.

Маджид пък обвини сина на националния селекционер Иван Иванов-младши, че му е поискал подкуп от 62 бона, за да осигури добри пари за федерацията. Иванов работеше в спортното министерство, но не отговаряше за щангите заради очевидния конфликт на интереси.

Няколко часа след като Ангел Русев спечели европейската титла, златният му медал бе повторен от старозагореца Габриел Маринов.

В категория до 61 килограма на първенството Маринов успя да изпревари с 1 килограм в двубоя съотборника си Иван Димов и така да му измъкне златото.

Маринов завърши състезанието с 281 кг. Трети след българите се нареди грузинецът Шота Мишвелизе. Той обаче бе на цели 9 кг от шампиона Маринов.

Иван Димов взе златото в изхвърлянето със 130 кг в първия си опит, който започна, след като всичките му съперници вече бяха приключили своите. След това обаче Димов направи два неуспешни опита на 133 кг, което открехна вратата на съперниците му.

Маринов, който е един от най-добрите тласкачи в категорията, се възползва от ситуацията. Той бе едва пети в изхвърлянето, като успя да фиксира 121 кг в третия си опит.

В изтласкването обаче Габриел записа 160 кг. Иван Димов, който вдига от подклек заради болки в коляното, едва в последния си опит успя да тласне 150 кг и така остана зад Маринов.

Голямото шоу обаче бе включването на американеца Хемпдън Морис, който направи феноменален двубой от 297 кг. Това го изстреля доста напред в ранглистата за олимпийската квалификация, което ще е за сметка на българите. В момента Иван Димов е на ръба на първите 10, които ще вдигат в Париж. Не са нанесени обаче още резултатите от първенството на Азия, както и от европейското. В шампионата на Азия бяха постигнати невероятни рекорди почти във всички категории. А постижението на Морис е едва шесто в сегашната ранглиста.

Поискали билети от родителите на Ангел Русев, за да го гледат.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ