Пълен напред за моряците на Илиан Илиев и отбора на Черно море

7 Dni Sport25.12.2023
Левски - Черно море, Илиан Илиев

Есента на Черно море завинаги ще остане в аналите на клуба. За първи път в историята варненци зимуват като лидер в първенството. И напълно заслужено ще се насладят с цялото си сърце, ще отприщят емоциите на предстоящите празници, без мислите им да бъдат натоварвани с излишни тревоги.

За да стъпиш на върха, трябва да си подготвен, а за да се задържиш на него, е нужно нещо специално. Всъщност моряците нямаха в състава си „специални играчи“. Но пък имаха специален треньор. Както и по-специално отношение към трудовия процес. При тях нещата не са „от днес за утре“, а еталон за целенасочена и упорита работа в доста дълъг период – Илиан Илиев е на „Тича“ от 28 декември 2017 година насам…

За да видим защо Черно море окупира първото място, трябва да се върнем към края на миналата кампания. Мачовете от първата шестица приключиха на 7 юни, 10-ина дни по-късно отборите вече се бяха събрали за лятна подготовка, защото сегашното първенство стартира на 14 юли. По традиция в този период доста отбори смениха наставниците си, а съставите тепърва се правеха, като някои си останаха недоокомплектовани.

Какво бе положението на „Тича“? Тръгнаха си резервният вратар Георги Георгиев и халфът Стефан Велев. А пристигнаха Християн Славков с идеята да е дубльор под рамката на национала Иван Дюлгеров и добре познатият в клуба полузащитник Пабло Гарсия – с него тимът бе надграден. Малко по-късно клубът трансферира направилия огромен прогрес за 6 месеца Матеус Машадо и за негов заместник взе Брено, който обаче се контузи тежко. Това бе единственото движение в отбора. И когато дойдоха мачовете, моряците бяха напълно готови да поемат курс „пълен напред“. Вещо направлявани от капитан Илиан Илиев, те достигнаха до заветния бряг.

Началото бе зрелищно – 3:3 срещу Арда в Кърджали, а след това дойде и дългата поредица от победи, нарушавани от равенства – в 13 поредни двубоя варненци не познаваха вкуса на загубата. С всеки следващ мач отборът започваше да си вярва, да играе със самочувствие, да повишава апетита и калява характер. Този път ги нямаше традиционните гафове у дома, където преди време моряците се давеха срещу непретенциозни опоненти. Сега отново имаше такива срещи на „Тича“ – срещу закъсалите Етър и Пирин Бл, но те бяха спечелени, макар и трудно, с настойчивост и вяра в собствените сили.

За израстването на отбор и клуб говори и следната ситуация. Преди година след старта на кампанията Черно море продаде Евгений Сердюк на ЦСКА 1948. Липсата на водещия реализатор се отрази болезнено и влаковете за Европа рано-рано бяха изпуснати. Сега историята се повтори – „развързан“ бе Матеус Машадо, който също бе голмайстор на състава. Но този път в Черно море имаха бившите национали Атанас Илиев и Исмаил Иса, а и реагираха светкавично с взимането на Брено.

Илиан Илиев винаги е обичал да се надиграва. Сега вече тимът му имаше съставките да се бори с големите конкуренти за титлата, защото играчите бяха сработени. И знаят точно какво е нужно да се прави в определена ситуация. Затова и домакинският успех с 1:0 над Лудогорец бе напълно заслужен, а тимът можеше да постигне и повече от 1:1 срещу ЦСКА-София на „Армията“.

За силния дух в състава говореше и фактът, че в края на полувремената бе показвана убийствена ефективност. 34 процента от отбелязаните голове – 12 от 35, паднаха след 76-ата минута на двубоите. Леко зацикляне имаше между 12-ия и 14-ия кръг, когато бяха записани равенства с Локо Сф (0:0) и Локо Пд (2:2) (б.а. – сблъсъкът с черно-белите бе и единственият от 10-те на „Тича“, който не бе спечелен), регистрирана бе и първата и останала единствена загуба – 0:1 от Левски на „Герена“. Поражението обаче дойде, след като тимът игра с човек по-малко около 70 минути заради изгонването на Влатко Дробаров. Когато бе трудно, на преден план излизаха изпитаните бойци в състава като Живко Атанасов, Даниел Димов и Васил Панайотов, които повеждаха и другите.

Всъщност през есента Черно море показа, че с разумен бюджет, българско ядро и точно подбрани бюджетни чужденци нещата може да станат. Варненци дадоха безплатно матрица и на други клубове. Трудното обаче предстои. Пролетният дял започва с гостуване на Лудогорец, последвано от сблъсък с ЦСКА на „Тича“. Тези мачове ще покажат и колко дълго тимът ще е в шамарите за нещо наистина сериозно през кампанията. Целта евротурнири обаче изглежда напълно постижима. Стига моряците да продължат да бъдат най-добрият домакин в първенството и да взимат мачовете, които са в графата „задължителни“.

Автор: Янаки Димитров/ „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ