България игра за честта си, победи и спря Белгия за Олимпиадата

Словения - България, Волейбол, Мъже, Отбор

Мъжкият национален отбор по волейбол приключи с победа олимпийската квалификация в Китай. Съставът на Пламен Константинов стигна до драматичен успех срещу Белгия с 3:2 гейма (25:21, 23:25, 21:25, 25:22, 15:13) в последния си мач.

За нашите победата е под №4, след като сразихме още домакините от Китай, Нидерландия и Мексико.

Тя обаче не е достатъчна за квота за Игрите в Париж догодина. Остава ни само теоретичен шанс при много силно представяне в Лигата на нациите догодина и рязко изкачване нагоре в световната ранглиста.

Мачът обаче беше от изключително значение за Белгия, който се нуждаеше от победа, за да си гарантира класирането на Игрите в Париж. Сега съдбата на белгийците не е в техни ръце. Ако Канада постигне чиста победа срещу аутсайдера Мексико по-късно днес, тогава ще грабне второто място и квота.

Най-резултатен за нашите в мача беше капитанът Цветан Соколов с 27 точки. Мартин Атанасов прибави 16, докато Аспарух Аспарухов и Алекс Грозданов се отчетоха с по 11.

Първият гейм започна много равностойно. Българската блокада работеше като компютър, а капитанът Цветан Соколов правеше най-много точки. Равенствата се редуваха до 10:10. Тогава дойде и много спорен момент. Нашият треньор Пламен Константинов и Соколов влязоха в спор с главния съдия. В крайна сметка наставникът ни получи червен картон и това означаваше още една точка за Белгия. В този момент „червените дяволи“ взеха и предимство от 16:12. Константинов взе таймаут и българите направиха три поредни точки.

В последвалите минути обаче отново Белгия започна да доминира и протегна ръка към спечелването на гейма – 19:16. Блокадата ни продължи да действа добре и с атака на Соколов намалихме изоставането до една точка. Поредният български блок направи 20:20.

Белгийското прекъсване не помогна. Пред тройната българска блокада съперникът пак беше безпомощен и вече ние водихме 22:20. В този момент 16-годишният Симеон Николов изпълняваше страхотни начални удари. Ас на Мартин Атанасов направи резултата 24:21. Белгийците ни помогнаха с грешка още при първия геймбол.

Втората част приличаше на първата по интрига. Белгия взе крехък аванс от началото, но нашите се държаха добре на терена. Отново капитанът Соколов беше най-мощното ни оръжие. Съперникът така и не успя да намари начин да спре нападателя. Няколко пъти в частта Белгия повеждаше с по три точки, а нашите намаляваха изоставането. Драматично се разви краят на гейма. Белгия поведе с 23:20. България отново доведе разликата до една точка. В крайна сметка Белгия изравни с 25:23.

Третият гейм вече не беше така равностоен. България направи доста грешки от начален удар, а блокадата не беше толкова успешна. Съперникът поведе с 12:8 и после с 16:10. Нашите намериха сили единствено да уплашат Белгия при резултат 24:18. Спасихме три геймбола, но при четвъртия „червените дяволи“ взеха своето.

Четвъртата част беше под диктовката на България. Добрата блокада и атака се завърнаха. Константинов пусна в игра Георги Сеганов като разпределител на мястото на Симеон Николов. Преднината ни непрекъснато растеше. Много добри минути имаше Аспарух Аспарухов. Нашите поведоха убедително и когато стигнаха до 23:18, изглеждахме сигурни победители в гейма. Белгия успя да напрегне частта и стигна до 24:22. България обаче вкара мача в тайбрек с 25:22.

Петата част започна драматично с размяна на точки. Напрежението беше в белгийския състав, който се нуждаеше от победа за класиране на олимпийските игри. Равенствата продължиха само до 2:2. Отново прекрасен Соколов помогна да поведем с 6:2 – включително и ас. Притиснати до стената, белгийците скочиха за обрат. И стигнаха до равенство при 8:8. След прекъсването на Пламен Константинов дойде ред да вземем нови две точки. Соколов отново беше вездесъщ. Капитанът атакуваше блестящо и резултатът стана 12:9. Белгия играеше с „нож между зъбите“ и отново тръгна на обрат. Две поредни точки направиха драмата пълна. С ас Белгия изравни – 13:13. Първият мачбол дойде за България – 14:13. Николай Пенчев направи страхотна блокада и победа!

Автор: „ДСпорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ