Доктор Григор Димитров изнесе лекция на №10 в света Хуберт Хуркач, полетя в Ротердам

7 Dni Sport15.02.2023
Григор Димитров,

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа впечатляваща победа над №10 в световната ранглиста – полякът Хуберт Хуркач. Хасковлията взе победата в два последователни сета след 7:6(4); 7:6(5).

Първи сет

В типичен стил Хуркач започна успешно сета, реализирайки сервис-гейм на нула, като нито веднъж не се стигна до разиграване – 0:1. Гришо веднага бе въвлечен в размяна на бекхенди по диагоналите след свой начален удар, но показа отлично придвижване с крака, за да изпълни форхенд и след това да завърши с предната страна на ракетата. Неубедителен втори сервис бе контриран с плътен ретур от Хуркач и Димитров сгреши правия си удар, но после компенсира с два поредни отлични кик изпълнения на второ подаване – 40-14. Неотразен първи сервис сложи край на гейма – 1:1.

Григор два пъти не можа да влезе в разиграване с ретура си и изостана с 30-0, а после пробва минаващ форхенд, но Хуркач се справи на мрежата с технично воле на линията – 40-0. Ас по диагонала в полето за предимство осигури нов безпроблемен сервис-гейм на световния номер 10 – 1:2.

Димитров пласира първия си ас по правата от дясната половина за 15-0, но после бе разходен по корта от съперника и съответно провокиран да пресили бекхенд – 15-15. Инстинктивно изпълнен минаващ бекхенд по прекрасен начин матира на мрежата противника и накара зрителите да ръкопляскат за 30-15. Нова директна точка от сервис доведе до 40-15, а невърнат такъв бе достатъчен за 2:2.

Хуркач не спираше да атакува мрежата и да разчита на волетата си, но най-после Гришо го притисна още с ретура си и впоследствие разгърна потенциала на форхенда си, за да запише първа точка на посрещане – 15-15. При 30-15 българинът отново вкара последователни плътни удари с предната страна на ракетата си и дочака грешка за 30-30. Два поредни аса обаче избавиха поляка от неприятности – 2:3.

Димитров не можеше да разчита на първия си сервис и направи първата си двойна грешка за 0-30, след което вече вкара първото си подаване и намали изоставането. Непредизвикано сбъркани бекхенди на Хуркач обърнаха резултата в полза на българина, а той с неотразен начален удар изравни на 3:3.

Световният номер 10 експресно увеличи сметката на асовете си на седем, а сервисът му беше на висота – 40-0. Трети ас само в този гейм му осигури ново повеждане с 3:4, макар и без пробив. Григор тръгна напред веднага след своя начален удар и не можа да завърши с форхенд по диагонала, като трябваше да се протегне максимално с гръб към мрежата – 15-0. Нов уинър с правия му удар го изведе до 30-0, преди да сгреши сложно воле за 30-15. Неотразен втори сервис му помогна да се откъсне в точковото съотношение, а невърнат първи сложи край на гейма – 4:4.

Димитров поведе с 0-15 след грешка на Хуркач – досега винаги разиграванията с над 3 удара се печелиха от топ тенисиста ни. Полякът обаче можеше да се уповава на мощните си сервиси и чрез тях поведе с 30-15. Продължителна размяна на бекхенди бе завършена този път успешно от световния номер 10 с минаващ удар, след като Григор не хвана най-подходящия момент за атака на мрежата и бе хванат на контрапие. Българинът се добра обаче до дюс, благодарение на чудесна защита и поставяне на бекхенда на съперника под напрежение – за първи път в мача имаше равенство 40-40. Лесна комбинация сервис-форхенд даде авантаж на Хуркач, а после грешка от бекхенд на Гришо сложи край на гейма – 4:5.

Сякаш дългите разигравания зачестиха и Григор трябваше отново да показва класа и търпение за минаващ форхенд-уинър, само че в следващия момент пак се случи да бъде контриран успешно, докато е тръгнал на мрежата. Два поредни печеливши удара с предната страна на ракетата осигуриха на българина по-комфортен аванс от 40-15, а невърнат сервис направи 5:5.

Хуркач се стараеше да не преминава отново през дюс на сервис-гейма си и с две последователни бомби поведе с 30-0, но пък Димитров го препарира с ретур в краката за 30-15. Нова дълбока върната топка се оказа сложна за поляка и той прати форхенд в мрежата – 30-30. Излизане на мрежата донесе дивиденти на световния номер 10 за 40-30, а 11-ият му ас му гарантира тайбрек – 5:6.

Григор си отвори корта със сервис по диагонала и завърши точката си с воле, след което пласира асове номер 5 и 6 по правата за 40-0. Последва по-продължително разиграване, спечелено от Хуркач след грешка от деми-воле от основната линия на Димитров (40-15). Бекхенд в мрежата на поляка означаваше тайбрек – 6:6 след 41 минути игра.

ТАЙБРЕК – Гришо започна с мини-пробив след методично проведено разиграване със солидни бекхенди по диагонала и обръщане по правата с форхенд. Хуркач пресили своя прав удар за 2-0, а после бе принуден да го прати в мрежата след дълбок форхенд на българина – 3-0. Полякът заби ас за 3-1, но после опитът му за риск от задната страна на ракетата не се отплати – нов мини-брейк за Димитров и аванс от 4-1. Негов ред обаче бе да пресили форхенд и да загуби част от предминството си при 4-2, а Хуркач извади късмет с две поредни целения на линията и възстанови паритета в мини-пробивите – 4-3. Полякът дочака грешка от бекхенд на съперника и стигна до 4-4, но Григор блесна с хубав ретур, за да си издейства аванс от 5-4 и две свои подавания. Световният номер 10 пресили форхенд в опит за нов уинър до линията, което означаваше два сетбола за топ тенисиста ни. Неотразен начален удар сложи край на сета – 7:6(4).

Втори сет

Вторият сет започна с ново по-дълго разиграване, в което Хуркач не издържа на тичането по ширината на корта – 15-0. Григор пак избра да излезе напред и не успя да завърши на мрежата, след което компенсира с ас по правата за 30-15. (Не)предизвикана грешка от поляка след нова порция отлична защита на Димитров доведе до 40-15, а двойна на българина направи съотношението 40-30. Форхенд в аут по диагонала за първи път в мача вкара в дюс сервис-гейм на финалиста от 2018-а. Превъзходно разиграване, в което този път Хуркач демонстрира добра защита зад основната линия, беше спечелено от Гришо с излизане на мрежата. Стигна се до второ равенство, след като полякът отново използва широчината на корта с дълбоки и по-рискови удари. Ново воле край мрежата осигури авантаж на Димитров, а той после матира излезлия си напред съперник и затвори проблематичния гейм – 1:0.

Световният номер 10 беше доста убедителен на начален удар и изравни 1:1 без загубена точка и почти без игра. Гришо прати форхенд в мрежата след дълбок ретур на съперника за 0-15, а после с любимото си драйв-воле стигна до 15-15. Отличен прав удар на българина го изведе до 30-15, а за съжаление той се подхлъзна в следващото разиграване и го загуби – 30-30. Бе ред на Хуркач да сбърка от форхенд, и то два пъти подред, за да приключи гейма успешно за Димитров – 2:1.

Фантастичен минаващ бекхенд на Григор от контраатакуваща позиция му позволи да дръпне леко с 0-15, но после коварен кик-сервис на поляка беше достатъчен за 15-15. Хуркач още два пъти подред повтори упражнението и се откъсна при 40-15, като затвори гейма с мощен начален удар по правата за 2:2.

Димитров стана жертва на още един дълбок форхенд по диагонала на съперника за 15-15, но компенсира на свой ред с добре пласиран прав удар – 30-15. Невърнат сервис доведе до 40-15, а Хуркач прати лоб малко в аут и трябваше да предаде гейма – 3:2. Полякът дръпна с 30-0, като Григор отново се подхлъзна и загуби равновесие. Българинът стигна до 40-15 след хубав форхенд по правата, но съперникът реализира 14-тия си ас за 3:3.

Въпреки че изостана с 0-15, Димитров наниза три поредни лесни точки, последните две от които благодарение на грешки на противника. Последва обаче бекхенд-слайс в мрежата за 40-30, а Хуркач си издейства дюс с хубав минаващ удар. Двойна грешка на българина за първи път в мача го постави в ситуация да защитава точка за пробив, като той прати в мрежата форхенд по обратния диагонал – 3:4.

Григор започна по блестящ начин следващия гейм с две поредни точки за 0-30, втората от които спечелена с елегантна къса топка от основната линия. Дори самият поляк аплодира изпълнението, а с блок-ретур и минаващ удар Димитров изведнъж се озова с три брейк-бола. Отново перфектен бекхенд-ретур на българина завърши перфектната му реакция за моментално връщане на пробива – 4:4.

Гришо пак нямаше да има безпроблемен сервис-гейм, защото се поколеба да тръгне към мрежата и впоследствие пресили форхенд за 15-30. Хуркач бе принуден да се защитава зад основната линия и прати прав удар в аут, само че българинът сбърка отново и поднесе възможност за пробив на противника. Максимално разтегляне при воле край мрежата направи следващото изпълнение още по-красиво, особено в решителен момент за Димитров – дюс. Той стигна и до авантаж с неотразен сервис, а с още един такъв спечели нервния гейм за 5:4.

Топ тенисистът ни пропусна шанс за уинър с лифтиран бекхенд, пращайки го в мрежата за 15-0, а Хуркач записа ас за 30-0. Полякът направи успешна комбинация от сервис и форхенд за 40-0, а невърнат начален удар сложи бърз край на гейма – 5:5. Размяна на подсечени бекхенди беше спечелена от българина за 15-0, а после нови удари в близост до линията на световния номер 10 му донесоха успех – 15-15. Хубав първи сервис спомогна за печелившо воле на Григор и 30-15, а полякът пак се облагодетелства от прекомерната дълбочина на ударите си – 30-30. В подходящ момент Димитров реализира неотразен сервис за 40-30, преди Хуркач да пресили бекхенд – 6:5.

Григор отново демонстрира великолепната си скорост и пъргавина, за да стигне воле на съперника и да го размине за 15-15. Ас за поляка обаче отново наклони везните в негова полза, а вторият пореден такъв и общо 18-и вече доведе до 40-15. Още една добра акция към мрежата след солиден начален удар на Хуркач гарантира тайбрека – 6:6.

В тайбрекът нашето момче бе по-съобразително и успя, да спечели, както и да се поздрави с победата в мача.
Автор: „Спортал“

Снимка: Официален Инстаграм профил на АТП


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ