Росен Кирилов: Време е да Ви кажа истината за 1:7 от Левски и 8:0 срещу ЦСКА

7 Dni Sport07.01.2023
Славия - Ботев Враца, Росен Кирилов

Бившият национал Росен Кирилов взе участие при колегите от „Спортал“, където говори по актуални теми, а се върна и назад във времето. Той си припомни за шампионската титла с ЦСКА от 1992 година, а се върна и към рекордната загуба на „червените“ в Ловеч с 0:8, когато е от другата страна на барикадата. Кирилов призна, че от дете симпатизира горещо на армейците и сподели, че не е излизал по улиците шест месеца след загубата от Левски със 1:7 през есента на 1994 г.

„Георги Илиев – Майкъла ме привлече в ЦСКА. Това беше сбъдната мечта за мен, бях много голям фен на ЦСКА от малък, от цесекарски район съм. Чудех се дали сънувам. Оказах се в съблекалнята с играчи, които дотогава бях гледал по телевизията. Трифон Иванов, лека му пръст, дойде от Бетис през 1992 г. Нищо не може да ти вземе ЦСКА, само може да даде на един футболист.

С Ювентус през 1994 година се получи една видинска комбинация, постоянно се майтапим с Милен Радуканов, че сме се чудили какво да правим топката. Виали, Раванели, Дел Пиеро – победихме бъдещия носител на Купата на УЕФА. Виали беше футболен гений! Благодарен съм, че ЦСКА ми даде възможност да играя срещу такъв футболист, мога да кажа успешно. Бяхме доста млад отбор, като изключим Михтарски. Анулираха резултата 3:2, но тази победа ще остане завинаги в съзнанието на всеки фен на ЦСКА.

При 1:7 на Левски им се получаваше всичко. Срамен мач, доста време след него не излизах от вкъщи. Може би половин година – вкъщи и на тренировка, вкъщи и на тренировка. До Панчарево и обратно. Много болеше. Левски имаше страхотни футболисти тогава.

8:0 за Литекс над ЦСКА? Без да се напъваш, нещата се случват – има такива мачове. Аз вкарах първия гол от корнер. ЦСКА имаше ситуации, равностоен мач беше. Вкарах за 1:0 в 20-ата минута. След това ни се получиха нещата. Мисля, че само Албан Буши не вкара гол, искаше да вкара, второто полувреме не влизаше в комбинации. На почивката беше 5:0 за Литекс, понякога се случват нещата, без много усилия. Абсурдно е да се говори, че този мач не е игран по правилата на феърплея. Просто има такива мачове.

С Литекс имахме много силни мачове – срещу АЕК и Панатинайкос например. Тези мачове ще ги помня вечно. Когато Херо ми каза, че ще играя на „Уембли“, не спах цяла нощ. На сутринта ме болеше главата, не ми се ядеше, чудех се как ще се справя с Шиърър. Сигурен съм, че и до днес Кишишев съжалява, че се отказа преди Евро 2004. Отказването на Краси Балъков също повлия много на представянето ни на европейското.

Мачът с Швеция беше напълно равностоен през първото полувреме, второто полувреме започна с греда за нас – на Зоран Янкович. С Дания същото – при 0:0 пропуснахме чист гол, в края Марто изпусна да изравни, а бяхме с човек по-малко, и в последната минута датчаните затвориха мача. С Италия не играх заради наказание заради картони“, каза Росен Кирилов.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ