Бразилия и Швейцария продължават напред, Камерун бие „селесао“

7 Dni Sport02.12.2022
Камерун - Бразилия, Родриго

Отборите на Бразилия и Швейцария продължават напред от група „G“ след въртележката от мачовете, които започнаха в 21:00 часа. Камерун побед „салесао“ с 1:0, а Швейцария победи Сърбия с 3:2.

Камерун – Бразилия 1:0

Срещата започна с натиск на „селесао“. Във 2-ата минута Дани Алвеш проби отдясно и центрира остро в наказателното поле, но Родриго не успя да засече. Топката се озова в Антони, чийто шут беше блокиран. В 14-ата минута Мартинели пропусна първата отлична възможност за гол. Нападателят на Арсенал засече с глава центриране на Антони и отправи удар от няколко метра, но Епаси се справи и изби в корнер.

В 34-ата минута Бразилия получи право да изпълни пряк свободен удар пред наказателното поле. Зад топката застана Дани Алвеш, но ветеранът стреля над вратата. Малко след това Антони проби отдясно и шутира от десетина метра, но не затрудни Епаси.

В първата минута на добавеното време на първата част Мартинели проби отляво, навлезе навътре и от границата на пеналта шутира, но стражът на „неукротимите лъвове“ успя да избие в корнер. След неговото изпълнение Родриго остана непокрит, но не намери очертанията на вратата. Малко след това Едерсон спаси бразилската врата. Нгамелеу се справи с Дани Алвеш отляво и центрира на далечната греда, където Мбемо засече с глава, но стражът на „селесао“ демонстрира страхотен рефлекс и изби.

Камерун започна по-смело втората част. Пет минути след началото му Венсан Абубакар отправи удар по диагонала, който мина опасно покрай гредата. В 56-ата минута Мартинели отново се понесе отляво по крилото. Фланговият нападател напредна, навлезе навътре и шутира под гредата, но Епаси с бляскава реакция изби в корнер. След неговото изпълнение Милитао отрави коварен удар, но отново стражът на африканците спаси.

Канонадата към вратата на Епаси продължи с шут на Антони от 12-13 метра. Стражът обаче отново не трепна и изби в корнер. В 75-ата минута Педро намери Бруно Гимараеш пред границата на наказателното поле. Халфът шутира, но не намери очертанията на вратата. Три минути след това Едерсон трябваше да се намесва след шут от около 20 метра на Нтчам. Стражът обаче не се затрудни и улови.

В 84-ата минута Рафиня получи отдясно, справи се с Толо и пусна успореден пас за Бруно Гимараеш. Халфът нанесе удар към вратата, но топката мина опасно покрай вратата.

Във втората минута на добавеното време на мача „неукротимите лъвове“ намесоха своя удар. Защитата на „селесао“ изпусна Абубакар, който с глава насочи в далечния ъгъл топката след страхотно центриране на Фай за 1:0. Нападателят свали фланелката си, докато празнуваше попадението, поради което получи втори жълт картон и беше изгонен. В осмата минута от продължението от няколко метра Бруно Гимараеш отново се отличи с пропуск. Този път халфът не успя да се разпише с глава.

Сърбия – Швейцария 2:3

Мачът стартира ударно за Швейцария, като още преди са изтекли и 30 секунди от срещата Швейцария можеше да поведе в резултата. След блокиран удар на гранит Джака топката се озова в Бреел Емболо пред границата на вратарското поле, който опита да стреля, но вратарят Ваня Милнкович-Савич скъси дистанцията и спаси. Кълбото обаче се върна в Джака, който шутира отново, но пак стражът на сърбите направи спасяване.

Сърбия отговори в петата минута, когато Никола Миленкович засече с глава центриране от ъглов удар от границата на вратарското поле, но покрай дясната греда на вратаря Грегор Кобел.

Пет минути по-късно сърбите на свой ред можеха даа открият резултата, но удариха греда. Душан Тадич намери отлично Андрия Живкович пред наказателното поле, който отправи силен удар по диагонала, но топката се отби от дясната греда на Кобел. След това кълбото попадна в Душан Влахович, който обаче не беше готов и не успя да нанесе добър удар и вратарят улови.

Вихреното темпо продължи, а резултатът обаче беше откри от Швейцария в 20-ата минута. Тогава Рикардо Родригес напредна отлично на скорост отляво, влезе в наказателното поле и центрира към далечната греда, където Страхиня Павлович не успя да изчисти добре. Топката се озова в Джибрил Соу, който подаде за Джердан Шакири отдясно в пеналтерията, а футболистът на Чикаго Файър шутира моментално с левия крак и отбеляза в долния ляв ъгъл на Милинкович-Савич – 0:1.

Две минути след това Джака получи пред дъгата на наказателното поле и шутира точно с левия крак по тревата, но право във вратаря на Сърбия.

Западните ни съседи обаче бързо изравниха резултата. В 26-ата минута сърбите откраднаха топката на центъра, а капитанът Тадич напредна на скорост отляво и центрира в наказателното поле, където Мануел Аканджи остана далеч от Митрович, който с прекрасен удар с глава прати топката в левия ъгъл на Кобел за 1:1.

След точно половин час игра „кръстоносците“ пропуснаха отново да излязат напред в резултата. Шакири беше изведен отдясно в наказателното поле с прекрасен дълъг пас от страна на Родригес, а ветеранът стреля с външен фалц с левия крак в близкия ъгъл, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

В 35-ата минута обаче сърбите избухнаха, след като стигнаха до пълния обрат. Шакири сбърка фатално с паса си назад в своята половина, което доведе до контраатака на сърбите. Топката се озова в Тадич, който опита да подаде да подаде за Душан Влахович, играч на Швейцария пресече, но топката все пак се озова в нападателя на Ювентус, който с премерен удар по тревата отбеляза в долния ляв ъгъл на Кобел – 2:1.

Голото шоу продължи и Швейцария вдигна отново темпото, за да изравни резултата в 44-ата минута. „Кръстоносците“ организираха чудесна атака, която премина през Шакири и Соу пред наказателното поле, а след това Силван Видмер бе намерен на отляво в пеналтерията и центрира ниско към далечната греда, където Емболо беше оставен съвсем сам и без проблеми засече и изравни – 2:2.

Втората част стартира както и първата – с гол и нов обрат. В 48-ата минута Емболо се пребори за топката отдясно в наказателното поле, след което подаде за Шакири, който центрира в наказателното поле, а там Рубен Варгас отклони технично с пета към точката за дузпа, където Фройлер разстреля Милинкович-Савич за 2:3 в порза на Швейцария.

В 57-ата минута Емболо не успя да засече точно топката от около пет-шест метра пред вратата, но повторенията показаха, че нападателят е бил в положение на засада и дори да имаше гол, то той нямаше да бъде зачетен.

Сърбите не даваха индикации, че ще се предадат и в 61-ата минута имаха хубав шанс да изравнят. Филип Костич центрира отляво в наказателното поле, а на далечната греда Лука Йович достигна до топката и на свой ред я върна обратно в опасна зона пред вратата, където Тадич стреля, но над вратата на Кобел.

В 65-ата минута сърбите поискаха дузпа, след като Митрович падна в наказателното поле на Швейцария след съприкосновение с Фабиан Шер, но главният съдия не отсъди наказателен удар. Това не се хареса на резервната скамейка на Сърбия, където страстите се нажежиха и трябваше да бъдат успокоявани с жълти картони. Системата ВАР също потвърди решението, че наказатален удар няма да бъде отсъден.

В следващите минути на терена настана затишие, а бяха извършени и доста промени в двата отбора.

Осем минути преди края на редовното време Аканджи пробва директен изстрел пред наказателното поле от пряк свободен удар, като завъртя топката покрай стената, но и покрай вратата.

С наближаването на края на двубоя сърбите изглеждаха уморени и примиирени явно със загубата, тъй като често отваряха празни пространства за противниковите играчи. Така в 89-ата минута резервата Кристиан Фаснахт беше чудесно изведен отляво в наказателното поле и стреля, но вратарят Миилинкович-Савич излезе бързо, скъси дистанцията и блокира удара.

Автор: „Гонг“

Топ коефициентите за Световното първенство тук.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ