Ден първи, ефектът на треньорската работа

7 Dni Sport09.07.2022
Хебър Пазарджик, Фулвио Пеа

Треньорската работа. Терминът, който се настани трайно във футболното ни ежедневие след завръщането на Станимир Стоилов в Левски, непрекъснато показва своя смисъл като съдържание. Още в откриващия ден на новото първенство видяхме, че при съвременните поизравнени сили много важен ще е капацитетът на хората, които ръководят спортно-техническия процес. Вижте само как Фулвио Пеа с футболисти, които все още познава твърде слабо и като имена, и като потенциал, измъкна три точки в Коматево. А не бихме казали, че успехът на Хебър е дошъл след катеначо, от чиято родина идва този треньор, и две контри. Да, тимът от Пазарджик игра затворено, но много подредено и когато владееше топката, не гледаше да се освободи от нея. Не може да се каже, че Хебър е Царско село-2, защото зелените в Коматево имаха доста български футболисти. А как ще изглежда единайсеторката им оттук насетне, ще видим тепърва. А що се отнася до треньорската работа, връщаме се на Царско село и си припомняме как там двама италиански треньори показаха своите умения за кратък период от време и с лимитирани, но школувани футболисти.

Над 100 човека нашенци имали лиценз най-висока степен, отбеляза наскоро Гонзо, но като гледаме как вървят нещата, новият национален селекционер няма да е българин. А защо БФС не помисли за някой непретенциозен откъм заплащане италианец?! Тази школа непрекъснато и навсякъде доказва своето влияние спрямо футбола и Фулвио Пеа е поредното доказателство – за нула е време е подредил прилично футболисти, които тепърва ще разучава.

В Ботев Пловдив, като че ли си имат готово оправдание – Тодор Неделев, но е време треньорът Валентич да ни покаже, че неговият тим не е зависим от звездата си. В клуба явно хвърлят доста организационни усилия на други фронтове, най-вече около предстоящото през декември на новия стадион. През това време обаче канарчетата трябва да вдигат нивото, че като домакинстват на „Колежа“ все пак да са в играта около първите места в класирането. Твърде вероятно мудният Ботев от петък да е резултат на нещо объркано кондиционно и функционално. Нетипично късата пауза и ранният старт на новия сезон няма как да не окажат влияние в представянето на отборите ни, моментът е специфичен и тепърва треньорите ни ще се оплакват, че не са успели да дозират почивката и натоварванията на играчите през лятото.

В късния мач нямаше изненада нито относно гледката, представляваща празния национален стадион, нито откъм представяне на Септември и Лудогорец. Футболистите на домакините, които като заплати сумарно правят около половината от възнаграждението на Сотириу, опитаха да се надиграват. Изглеждаха като Левски в Барселона и като Лудогорец на „Емирейтс“. Хубаво е в такива случаи да се опиташ да избягаш от обичайното бетониране на топката и кюскането й напосоки, но пък от друга страна така или иначе с отворен футбол и при огромна разлика в потенциала имаш гарантирана голяма загуба като цифрово изражение.

Да, сега Славко Матич е доволен, че с тези младоци дори при числено неравенство опита да изнася топката по земя и да мести отбора си напред, доколкото това бе възможно. И днес Славко Матич някъде по кафенетата на Драгалевци може да се бие в гърдите – ами ако се бях затворил като в консерва, пак щях да падна с три гола. Но така сръбският треньор налива самочувствие на момчетата си, че срещу който и да играят, да не забравят, че на терена има две врати.

Лудогорец могат да си позволят да се държат като в подготвителен период, те нямат бърза работа. В Европа имат протоколно гостуване в Подгорица и после два леки мача с Шамрок, като междувременно им е сервирана приятна програма в Първа лига. Там екипът от кондиционни специалисти вече е направил план кога футболистите да са на максимум. Целите при тях са съвсем различни от тези на останалите български отбори. В Лудогорец треньорската работа ще си покаже ефекта малко по-нататък, когато им се изпречи отбор, съставен от футболисти с качества и заплати около тяхното ниво.

Това е от ден първи. Два мача, четирима чуждестранни треньори. Днес пък в двата двубоя Локо Пловдив – Пирин Бл и ФК ЦСКА 1948 Сф – Левски ще видим четирима български специалисти и ще гледаме какво ще ни предложат те.

Автор: Желю Станков/ „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ