Буш: Вечното дерби те кара да се чувстваш футболист, двата отбора са ми на сърце

7 Dni Sport04.03.2022
Левски - Лудогорец, Серджиу Буш, Козмин Моци

Румънският нападател Серджиу Буш е последният футболист, който игра както за Левски, така и за ЦСКА.

Голмайсторът прекара шест месеца на „Българска армия” през 2014 година, а в началото на 2015 година беше продаден на Шефилд Уензди.

На 1 юли 2017 година „сините” привлякоха Буш от Астра Гюргево, а две години по-късно той си тръгна, за да подпише с Газ Метан Медиаш.

Румънецът изигра 21 мача за „червените” и вкара 10 гола, докато за Левски записа 60 двубоя и се разписа 17 пъти.

Буш е поразявал вратата и на двата отбора с екипа на съперника и определено знае рецептата за победа в дербито.

Серджиу Буш даде обширно интервю за колегите от „Гонг“, в което говори за предстоящия сблъсък, българския футбол и загубения финал за Купата на България с Левски срещу Славия.

В момента си част от най-добрия румънски клуб през последните години ЧФР Клуж. Как се разви кариерата ти, след като напусна Левски?

– Кариерата ми не тръгна много добре след напускането на Левски. Подписах с малък клуб в Румъния, защото трябваше да направя рестарт. През последната си година в Левски бях контузен около 6 или 7 месеца. Не играх много. Беше трудно да намеря ритъма си. След това имах добри резултати. Всичко беше добре, имах добри индивидуални резултати с Газ Метан. Сега съм в Клуж, а преди това играх и за Стяуа, както и в Южна Корея. У дома съм сега. Клуж е моят роден град и се чувствам добре.

Следиш ли българското първенство? Тук ти игра както за ЦСКА, така и за Левски.

– Разбира се, че следя и двата отбора и българското първенство като цяло. В кариерата ми българското първенство ми даде много, донесе ми много радост. Не съм доволен, че не спечелих нищо с ЦСКА и Левски. Бях много близо до трофей с Левски. Мнението ми е, че с ЦСКА имахме много добри резултати в първите шест месеца, в които бях в отбора. Ние имахме много добър отбор. След тези шест месеца се наложи да бъде продаден, защото имаше финансови проблеми. Имах страхотни периоди и в двата отбора.

В неделя предстои нов сблъсък между „сини” и „червени”. Какви са очакванията ти?

– Това е най-голямото дерби в България. Очаквам много голове. За мен няма значение дали Левски или ЦСКА ще победи. И двата отбора са в сърцето ми. Феновете и на двата отбора няма да приемат това, но всеки който ме познава знае, че давах всичко и за двата отбора. Надявам се по-добрият да победи. Със сигурност ще гледам мача.

Стойчо Младенов отново е начело на ЦСКА. Какви са спомените ти от работата с него? На какво те научи?

– Стойчо беше като баща за мен, въпреки че бях само шест месеца в ЦСКА. Той ми даде увереност в първите дни. Знаех, че много иска да дойда в ЦСКА. Дебютирах срещу Литекс, ако не се лъжа. Тогава играх 20-30 минути. Бях млад тогава, на 21 години. Той ми вдъхна много кураж, много го ценя и никога няма да забравя какво направи за мен.

Левски има финансови проблеми в последните години. Сега нещата полека започнаха да се оправят след завръщането на Станимир Стоилов. Смяташ ли, че от следващия сезон „сините” ще могат да се намесят в борбата за титлата?

– Да, разбрах за финансовите проблеми в Левски. Те започнаха още докато аз бях там. Тръгнах си от Левски, тъй като заплатата ми беше по-висока от това, което беше като таван на възнагражденията тогава. Щастлив съм, че Левски се завръща. Отборът се справя добре сега, въпреки лошото начело. Желая им отново да са на върха, защото Левски заслужава да е на върха. Добре е за футболните фенове в България Левски да се бори за челните места, защото това е един от най-големите клубове в страната. В Левски винаги играеш, за да си в челото и да печелиш трофеи.

Ти си побеждавал Левски с екипа на ЦСКА, както и ЦСКА с екипа на Левски. Каква е рецептата за успех в дербито?

– Рецепта? Няма точна рецепта. Чувствах се много добре, когато играх и за ЦСКА, и за Левски. Знаех, че това е най-голямото дерби в страната. Всеки го гледа, стадионът е пълен. Чувстваш се като футболист, когато играеш в такъв мач. Радвам се, че съм участвал в това дерби и от двете страни. Справих се добре. Щастлив съм, никога няма да забравя тези моменти. Понякога отново гледам тези мачове, защото това са хубави спомени за мен и се наслаждавам на тях.

Връщаш ли се към загубения финал за Купата на България с Левски срещу Славия? Защо Левски не успя да победи?

– Още мисля за този финал, за целия ден. Ние трябваше да победим, трябваше спечелим този трофей, които беше чакан от всички левскари толкова дълго. Ние заслужавахме да победим. Дузпите са рулетка. Те бяха по-добри на дузпи, а ние през целия мач. Доминирахме през цялото време. Имахме около 15 удара във вратата. Техният вратар (б.а. Георги Петков), този луд човек, се превърна в наш кошмар. Винаги се представя на висота срещу Левски, същото беше и във финала. Още съжалявам за загубата, защото стадионът беше изцяло „син”. Ние искахме много да донесем този трофей на левскарите. Лудогорец печели често първенството, но ние трябваше да спечелим Купата на България тогава. Понякога обаче се случват лоши неща.

Кои фенове са по-добри – на Левски или ЦСКА?

– За мен и двата клуба са огромни, както и феновете. Любовта на феновете и начинът, по който те карат да се чувстваш, е уникално. Винаги съм се чувствал обичан и от двете агитки. Когато играех за ЦСКА, те ме обичаха, в Левски беше същото. Когато подписах с Левски, очаквах, че феновете на ЦСКА няма да го приемат и ще ме освиркват. Не беше така. И двете агитки са страхотни, фанатични.

Кои моменти с екипите на Левски и ЦСКА винаги ще помниш?

– Всички мои моменти в София бяха невероятни. Чувствах се отлично. Всички се отнасяха с уважение към мен в ресторантите например. На жена ми също и хареса. Моето дете беше на детска градина в София. Всичко беше много добре. Не мога да определя даден момент. Винаги ще нося в сърцето си България. Хората ме обичаха. Това е най-важното.

Лудогорец е шампион вече 10 години поред. Може ли някой от Левски или ЦСКА да спре доминацията им в близко бъдеще?

– Надявам се, че някой ще ги спре. Нека сме честни, започва да става досадно. Те се справят добре не само в България, но и в Европа. Надявам се в близко бъдеще Левски или ЦСКА ще спечелят нещо. Феновете заслужават това. Те ходят всеки ден на стадион, подкрепят отбора в добро и лошо, особено в лоши моменти. Каквито в момента има в Левски. Дори да не са Левски или ЦСКА, може да са Ботев Пловдив или Локомотив Пловдив.

Ще подкрепяш ли даден отбор за дербито в неделя?

– Подкрепям и двата отбора. Надявам се по-добрият да победи, за мен няма значение. Искам дерби с много голове, шоу. Хората заслужават да видят много голове. Може би голово равенство. Ще гледам сблъсъка със сигурност.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ