Шампионът Ценов: Промених начина си на живот, очаквам резултати

444

Митко Ценов сподели след балканския си триумф, че е подготвен за силен резултат на 3000 м стипълчейз. Той е рекордьор на България с 8:20.87 мин, но следващият му старт няма да бъде насочен към постижение, а към място. А освен усилията на пистата, Мици заяви, че е променил и начина си на живот по пътя към нови успехи, пише bgathletic.com.

Той спечели балканската титла с 88:45.50 мин в Стара Загора.

„Доволен съм, защото днес се опитах да направя една тренировка като имитация за сериите на европейското първенство, каза Ценов. – Топлото време не ми се отрази много добре, но като цяло мога да кажа, че съм доволен от последното си състезание преди най-отговорния старт за сезона. Следващият старт ще бъде в Берлин, където се надявам всичко да бъде както трябва. Днес не съм мислил за резултат. Целта ми беше тактически да избягам дистанцията на усет, да не се раздавам на мака. В Берлин също няма да бягам за резултат, там ще бягам за място. Знаем, че никога не се бяга много бързо на такива първенства. Там се надявам да успея да направя най-бърз последен километър. Да не казвам голяма дума, но тренировките ми вървят много по-добре, отколкото трябваше по план. Направих много силни тренировки в последните дни и съм сигурен, че съм готов за един много хубав резултат – много под 8:20 мин. Трябва ми малко късмет и да уцеля точното време за бягане.”

 

Ценов коментира и краткоси бягство от стипълчейза и концентрацията на подготовката върху 1500 м:

„Мислех за повече време да се откъсна от стипълчейза, защото само една зима пропуснах, в която и няма как да се бяга тази дисциплина. Плановете бяха да направя малко по-висока скорост. Но реално погледнато, за европейското първенство в Берлин на 1500 м ще ми бъде много по-трудно. Има такива силни резултати в момента, за които ще ми трябват поне 2-3 години качествена подготовка. Докато при стипъла познавам всеки един бегач, бягали сме много пъти заедно. Дори мога да кажа, че всеки един от тях в различен старт съм го бил. Тук имам много по-голям шанс да направя нещо значимо, откъдето и да е другаде.”

 

Бегачът очаква силни постижения и класирания занапред:

„Промених почти всичко от страна на тренировъчен процес, от начин на живот. Опитвам се да почивам повече, да съм максимално съсредоточен на всяка една тренировка. Неща, които преди ми се губеха, и бях на приливи и отливи – един месец тренирам много качествено, няколко дни се отпусках. Видях, че  не става по този начин, а се изисква много голям труд. С тези усилия сега се надявам, че ще дойдат и резултатите”, коментира Мици.

 

Ценов похвали и атмосферата на стадион „Берое”, където е най-силната атлетическа публика у нас.

„В Стара Загора обстановката е… много е яко, с една дума. Хубаво е, много хубаво се бяга. В България това е топ-мястото за бягане”, искрен беше Митко.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ