Сале Янкович – фаворитът-класически балканец, на който всичко в Левски ще му е по-лесно

1

Александър Янкович е чакан днес на финални преговори за треньорския пост в Левски. 46-годишният сърбин е добре запознат с очакванията в клуба, след като бе  помощник на Славолюб Муслин при дубъла през 2003 г. Янкович е без работа от началото на годината, когато се раздели с белгийския Мехелен, но при добро стечение на обстоятелствата може да проведе първа тренировка като старши треньор на Левски още днес.

Футболистите, които Делио Роси тренираше до вчера, със сигурност ще се сблъскат с абсолютно нов подход при  Янкович. Сале е темпераментен, типичен балканец, за когото ще е много по-лесно да намери общ език с мултинационалнията селекция в съблекалнята. Роси държеше сериозна дистанция между себе си и играчите, говори се дори, че е бил в конфликт с някои от лидерите, а те са отнесли въпроса до Спас Русев. Напрежението се повиши още повече след отпадането от Вадуц и уволнението на Пророка от Римини.

От вчера „синя“ България тръпне в очакване на новия треньор. Хубавото е, че в лицето на Янкович, който за момента е фаворит №1 за треньорския пост, или Славолюб Муслин и Ясен Петров, които също са варианти, феновете знаят какво да очакват. На сърбина също ще му е по-лесно да влезе в обстановката в клуба, отколкото бе за Делио Роси.

В тактически план Сале Янкович също е доста различен от италианеца. Той обича класическото 4-4-2, което е най-използваната от него схема в Мехелен и Стандард Лиеж, които е водил в Белгия. Роси се опита да наложи по-модерното 4-3-3 в последните си месеци на „Герена“ и в някои мачове това му донесе успех. В Левски имат изпълнители и за 4-4-2, а ако това е и новата схема на отбора, облагодетелстван ще е и зачеркнатият от Роси Ривалдиньо. Бразилецът получи поредица контузии, а когато бе здрав не получаваше доверието на треньора. Синът на Ривалдо сам е казвал, че му харесва да играе с още един нападател на върха на атаката, а тъй като е бърз и раздвижен футболист, това е добра новина и за по-статичния Серджиу Буш, който е типичен хищник в наказателното поле и там очаква удобни за завършване топки.

Дали Сале Янкович ще е новият треньор на Левски и кога ще бъде назначен, ще води ли „сините“ още в събота срещу Ботев Пд и каква ще е промяната в играта при наследника на Делио Роси? Това са все въпросителни, които може да паднат до края на деня.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ