Над 1200 състезатели от 69 държави са подали заявки за участие на Световното по кану-каяк в Пловдив

1

Над 1200 състезатели от 69 държави са подали заявки за участие на световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, което ще се проведе от 26 до 29 юли в Пловдив.

България ще бъде представена от 30 състезатели, които ще участват в 24 дисциплини. от тях 18 са при юношите и девойките и 12 при мъже и жени до 23 години. В момента българските състезатели са на лагер в Пирдоп, пише Sportal.bg.

Най-сериозни очаквания за добро представяне се възлагат на многократния медалист от световни и европейски първенства за юноши и участник на олимпийските игри в Рио де Жанейро Ангел Кодинов, който ще участва на 1000 метра едноместно кану при мъжете до 23 години. От вчера Кодинов е с лека температура, но се очаква да бъде във форма за първенството.

С възможност за добро класиране са също двойката каяк при мъжете до 23 години Веселин Вълчов и Христо Реков. През 2016 година Реков спечели сребърен медал на европейското първенство в Пловдив, но в двойка с Вилиян Бъчваров, който вече се състезава при мъжете.

При юношите очакванията за добро представяне са свързани с Димитър Петров (кану), Иван Пенчев (каяк) и двойката каяк Радослав Стефанов и Денис Димитров, които имат бронзов медал от Европейското първенство, но в четворка каяк.

„Подготовката на Кодинов премина перфектно. В момента той е с температура, но се надявам да не е нищо сериозно. Очакваме медали“, каза старши треньорът на националните отбори Милко Казанов на пресконференция.

На срещата с медиите присъстваха и състезателите Димитър Петров (едноместно кану) и Радослав Стефанов и Денис Димитров (двойка каяк).

„Очаквам „А“ финал. Не мога да обещая медал, но обещавам, че ще дам всичко от себе си. Световното първенство е най-важното състезание за годината“, каза Петров, които ще се състезава на 200 и на 1000 метра, но добави, че любимата му е по-дългата дистанция.

„Ние също се надяваме на „А“ финал. Амбициите ни са да участваме на олимпийски игри“, заяви Радослав Стефанов.

На 16 юли в Пловдив започна тренировъчен лагер, организиран от Международната федерация за талантливи състезатели от 20 държави.

Официалното откриване на шампионата ще бъде на 25 юли от 18.30 часа в Античния театър в Пловдив.

Това е третото голямо първенство, което българската федерация организира за последните три години. През 2016-а страната беше домакин на европейския шампионат за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, а през 2017-а на континенталното първенство за мъже и жени.

Резултатите от Световното първенство по кану-каяк ще може да се проследяват на живо по мобилните телефони.

Българската федерация по кану-каяк разработи специално приложение –canoeinfo.com, за Android и IPhone. То може да се изтегли безплатно. На него ще бъдат качвани в реално време резултатите от всяка гонка и допълнителна информация около първенството. Налична е пълната програма и точното време на всеки от 264-е старта в различните дисциплини, класове, дистанции и фази от световното първенство.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ