Чолаков: Баскетболът ни е на дъното! Искам да обединя треньорите, Любо Минчев прави разделение между тях!

баскетбол - Иван Чолаков

Новият председател на Треньорската комисия към БФБ Иван Чолаков сподели най-интересното от сбирката на треньори в събота.

Пред Bgbasket.com той подчерта, че иска треньорите да бъдат обединени, а промените, които планира, да вдигнат баскетбола ни поне едно-две стъпала нагоре.

„Възвърнахме един стар начин на избор – Треньорската комисия да се избира директно, а не през Интернет или смс-и. По този начин мисля, че е демократично, справедливо, очи в очи всеки да си каже какво мисли за всеки. Мисля, че това е правилният път. Дори когато бях избран казах, че в моята концепция влиза в този състав, около 140-150 треньори да се събираме поне веднъж в годината и на тази среща да идват националните селекционери и да представят своите отчети, да кажат къде изоставаме по възрасти, за да можем ние, производителите на баскетболисти, да знаем къде изоставаме. Има едни отчети, но до мен, като производител на баскетболисти, не стигат. След завършването на избора бе коментирано и какви промени да се правят при подрастващи, и е нормално тези предложения да произлизат от треньорите.“

„Освен предложения от мен състав, имаше предложение да влязат и млади треньори в комисията. Но се обединихме около това, че Треньорската комисия трябва да включва най-опитните, най-зрелите. Това не е място за развитие на треньорите, тя не учи на треньорство. Тя трбва да дава условия за развитие на треньорите. Затова остана в този състав, който аз предложих, и се старах да има и представители от мъжко и женско направление, и от подрастващите.“

Иван Чолаков ще бъде подпомаган от следните треньори в комисията:

Мъжко направление – Петко Маринов, Росен Барчовски, Иван Гогов, Янко Янчев;

Женско направление – Красимира Банова, Славко Димитров, Цанко Цанков, Георги Божков;

Треньорската общност отнесе сериозни критики от страна на досегашния председател и национален селекционер Любомир Минчев по време на сбирката си вчера. Ето какво сподели по въпроса Иван Чолаков:

„С цялото си уважение към Любо Минчев, бил съм му и треньор, и като играч, и като треньор, изключително трудолюбив човек. Но като че ли прави разделение в треньорите. Треньорите трябва да са обединени. Те не трябва да гледат на любовта си към баскетбола като собствена кауза, по отделно. Всеки си мисли, че той най-много обича баскетбола. Баскетболът го е имало в миналото на много по-високо ниво. Ние като се появихме, бе на едно прилично ниво – 80-а година. А сега вече е почти на дъното. И сега си мислят новите, че те са измислили баскетбола, не е така. От старите треньори се научих, че най-важното е да сме заедно. Може да се караме, да се бием, но стоим заедно. Това ни сближаваше да работим. Това ми е целта сега, да се помъча да обединя всички треньори, да няма това разединение, да си помагаме в различните възрасти. Треньорите да са генератор на идеите. И ние да работим към ограмотяването им, да доближим семинарите до това, от което треньорите наистина имат нужда. Те трябва да са точно по темите, в които изоставаме, и треньорите да сме ограмотени, за да работим.“

„Искрено се надявам да има промени. Добре е да бъде използван нашият опит, за да помогнем на младите да се развиват и да вдигнем поне стъпало-две баскетбола нагоре,“ си пожела накрая Иван Чолаков.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ